RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

Всі новини

"Лагідна воєнізація" жінок: як каратимуть за відмову від мобілізації

З 1 жовтня в Україні запроваджують військовий облік для жінок, які мають визначений фах. Водночас жінки добровільно вирішуватимуть чи йти до віськкоматів, чи ні. Жодної відповідальності за неявку не передбачається.

Про це повідомив менеджер адвокатського об'єднання "PwC Legal" Артем Крикун-Труш для hromadske.

Відповідно до законодавства України неявка у центр комплектування повинна каратися адміністративним штрафом за порушення правил обліку або кримінальною відповідальністю, якщо жінки ігноруватимуть попередження, тому що закон не розрізняє військовозобов'язаних за статтю.

Однак у Міноборони наголосили, що жінка не є військовозобов'язаною, доки добровільно не стане на військовий облік. Тобто притягати не військовозобов'язану особу до відповідальності за порушення обов'язків військовозобовязаної незаконно.

е лагідна воєнізація жінок. Не встановлювати відповідальності для жінок — це дуже правильний крок. Не змушувати, не карати. Ті жінки, які мають необхідну професію, мотивацію і бажання служити у Збройних Силах України, зроблять це самі і не чекатимуть 1 жовтня", - висловився Артем Крикун-Труш.

Раніше "Апостроф" публікував список професій, представниці яких повинні стати на військовий облік з 1 жовтня.