Після збору врожаю необхідно обрізати кущі смородини, що дозволить рослині накопичити поживні речовини перед періодом спокою.
Про це пише Ukr.Media.
Санітарне обрізання проводять відразу після збирання всіх ягід за допомогою гострого секатора. Спочатку видаляють хворі, пошкоджені, старі товсті пагони, які не зацвітуть наступного року. Їх легко визначити за бурим кольором з нальотом.
Далі вирізають усі зайві прикореневі пагони всередині куща та гілки, які лежать на ґрунті. Потужні однорічні пагони вкорочують на п'ять-вісім сантиметрів. Таким чином рослина направить усі сили, щоб закласти бруньок і дати більший урожай у майбутньому.
У чорної смородини обривають також хворе листя. Що стосується порічки, їй така процедура протипоказана через низьку стресостійкість. У цієї культури листя має впасти само.
Після обрізки смородини відповідні гілки можна нарізати на живці, а листя - використати в домашній консервації.
Раніше "Апостроф" опублікував місячний календар на серпень, який підкаже вдалі дні для різних видів робіт у саду та городі.