RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Виплати переселенцям: хто може отримати і з яких трьох причин їх скасовують

В Україні війна змусила понад 8 мільйонів людей залишити свої домівки та переселитися у більш безпечні місця. Із них майже 2,3 мільйона отримали від держави соціальну допомогу.

Про те, які критерії для отримання та втрати права на держвиплати, інформує "24 канал".

Із початку війни внутрішньо переміщені особи (ВПО) отримали від держави близько 17,2 мільярда гривень. Сума коштів, яку щомісячно нараховували:

  • по 3 тисячі гривень - ВПО з інвалідністю та дітям;
  • по 2 тисячі гривень - для інших осіб.

Хто має право на виплати

Допомога ВПО надається відповідно до Порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, затвердженого постановою Кабміну №332 (від 20.03.2022 року), до якої вносилися зміни.

Із травня допомогу надають переселенцям:

  • із тимчасово окупованої Росією території України;
  • із території територіальних громад, де тривають воєнні (бойові) дії/перебувають у тимчасовій окупації/оточенні (блокуванні);
  • біженцям, у яких житло зруйноване чи непридатне для проживання через пошкодження, і які подали до 20 травня поточного року заявку на відшкодування втрат (через Єдиний державний вебпортал е-послуг (Дія), було документальне підтвердження від органів місцевої влади факту пошкодження чи знищення нерухомого майна внаслідок бойових дій, терактів, диверсій на тлі війни.

В яких випадках можуть позбавити права на соцвиплати:

  • переселенці повернулися додому;
  • виїхали із території тергромад, які зараз не входять до переліку областей, які підпадають під виплати;
  • мають житло і воно не зруйноване і не пошкоджене через бойові дії.

Йдеться про дев'ять областей: територіальні громади Донецької, Харківської, Дніпропетровської, Луганської, Запорізької, Херсонської, Миколаївської, Сумської, Чернігівської областей.

Експерти пояснюють, що дійсно припинити нарахування виплат можуть тим переселенцям, які стали на облік ВПО після 24 лютого 2022 року, та особам з регіонів, де вже припинились активні бойові дії (такі особи отримували допомогу за березень-квітень). Інші юристи зазначають, що можливість зупинення виплат не передбачена – доки особа є внутрішньо переміщеною, вона буде отримувати допомогу. Однак, якщо набула такого статусу внаслідок подання неправдивої інформації, то може його втратити разом із допомогою.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що Норвезька рада у справах біженців надасть фінансову допомогу внутрішньо переміщеним особам у розмірі 2 200 грн на кожного члена сім'ї.