Дискусії на тему, коли краще копати картоплю, не припиняються. Це залежить від багатьох факторів, зокрема, сорту, погодних умов і часу посадки, однак є деякі поради, що точно допоможуть городникам.
Про це розповіли досвідчені господарники.
Коли копати картоплю
Хтось збирає врожай картоплі на початку серпня, а дехто чекає до середини вересня. І кожен по-своєму має рацію, але все ж мета у них різна. Картопля, викопана влітку, підходить для вживання в їжу тут і зараз, тому що вона м'яка, з тонкою шкіркою.
Якщо ж потрібно зберегти картоплю на зиму, то краще почекати осені, щоб шкірка стала міцною.
Часто можна почути, що жовте бадилля - це дзвіночок, щоб збирати врожай. Але в більшості випадків воно свідчить не про дозрілу картоплю, а про пошкодження бадилля азотними добривами чи комахами. З цим варто бути обережними.
Таким чином, найкращий період для збору врожаю вважається кінець серпня - середина вересня.
До того ж можна перевірити картоплю на готовність до збору: викопати кілька кущів і подивитися, чи бульба вже дозріла.
Як правильно копати картоплю
Зазвичай, городники використовують лопату, від якої потім ще кілька днів болять спина, руки й ноги. Проте зараз існує альтернатива - мотоблок. Декілька корисних порад:
- перед збором урожаю, за два тижні до нього, потрібно зрізати на 10 сантиметрів бадилля, щоб поживні речовини перейшли тільки в картоплю;
- якщо и вирощуєте картоплю на одному і тому ж місці, не варто залишати бадилля і бульби на полі, адже так хвороби і шкідники проявляться наступного року;
- найкраще копати картоплю в суху і теплу погоду;
- оптимальна температура зберігання картоплі в погребі — 3 градуси.
Раніше "Апостроф" повідомляв, чим можна підживити картоплю перед збором врожаю.