RU  UA

Путін не використає ядерну зброю в Україні: Піонтковський назвав три причини

Російський диктатор володимир путін не піде на застосування ядерної зброї в Україні з низки причин. Він усвідомлює, що зараз його політичний шантаж працює, а приведення в дію наказу про ядерний удар не принесе йому жодних військових та політичних результатів.

Про це в ефірі Апостроф TV заявив політолог і публіцист, який вже багато років проживає в США, Андрій Піонтковський.

"Путін 15 років дуже майстерно використовує шантаж, мовляв, ми можемо використати стратегічну та тактичну ядерну зброю. І він працює. Через цей шантаж Україну й Грузію не прийняли до НАТО в 2008 році і відтоді перешкоджають. Через цей шантаж була реакція дуже слабка на агресію в Грузії, на анексію Криму, тому що весь час на Заході піднімалися розмови: "Давайте все-таки не провокуватимемо путіна, чорт його знає, а раптом він використає ядерну зброю". Шантаж працює чудово, як бачите" , - пояснив Піонтковський

Політолог переконаний, що путін не використовуватиме ядерну зброю з трьох причин.

"Перша – шантаж приносить політичні результати, а використання ядерної зброї не дасть жодного результату. Припустимо, він завтра вчинить страшний злочин, знищить ядерним вибухом українське місто. Якої політичної мети він досягне? Припиниться війна, українці припинять опір і капітулюють, Захід менше стане допомагати? Ні. Працює загроза, шантаж працює, а саме застосування ядерної зброї не принесе жодних військових чи політичних результатів", - зазначив експерт.

Путін дуже боїться за своє життя, що ще раз підтверджує той факт, що він не застосовуватиме ядерне озброєння.

"Друге – він не самогубець, і вся його відчайдушна політика останніх днів, вимога перемир'я показує, що він боїться за своє життя. Він розуміє, що він уже стратегічно програв. Диктатор, що програв, ніколи не зберігає владу, а з владою і життя. Тому він намагається зобразити якусь фікцію перемоги шляхом досягнення перемир'я", - наголосив Піонтковський.

У той же час, слід пам'ятати, що привести в дію ядерну зброю самостійно путін не зможе. Для цього буде задіяно десятки людей.

"І нарешті третя причина. Ядерна кнопка – це метафора, це не просто кнопка, яка лежить у нього на столі. Для того, щоб привести її в дію та зробити ядерний удар, а тим більше тактичний, потрібне сприяння кількох десятків людей – офіцерів Генштабу, відповідних родів військ – поки його наказ щодо застосування ядерної зброї дійде до конкретного виконавця. І припускати, що всі ці люди виявляться такими ж божевільними як він, тим більше, що й сам не божевільний... З усіх цих причин я вважаю, що всі його розмови про ядерну зброю – це свідомий політичний шантаж з метою домогтися політичних поступок. Зараз основний аргумент прихильників переговорів: "Давайте все-таки переговори, бо загнаний у кут щур може...". Ось так із ядерною зброєю", – резюмував Піонтковський.