RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Медовий спас 2022 рік: що святити в церкві і як правильно це робити

В Україні християни східного обряду відзначають 14 серпня Медовий або Маковий Спас - одне з трьох свят, присвячених Ісусу Христу. Цього дня православні віруючі святять у храмі баночку меду нового врожаю, мак та воду, а також букети-обереги.

"Апостроф" докладно розповідає про те, що і як святити на Медовий Спас.

Банку меду нового врожаю після освячення за традицією необхідно залишати в церкві як милостиню. Також на службу приносять мак, воду та букети-обереги – маковійчики. Такий букет складається з польових квітів та трав. Це може бути калина, соняшник, нігтики, материнка, м'ята, буркун, колоски вівса, ласкавець, полин і обов'язково в букет вставити макові головки. Якщо вплести у волосся квіти з маковійчика, то тоді вони будуть густими.

Фото: pushkinska.net

Крім того, перед святом українки збирали волошки та чорнобривці, освячували їх на святковій службі 14 серпня, а потім додавали у воду під час купання, щоб захиститися від хвороб. Водночас відвар з чорнобривців допомагає при жовтяниці.

Також у Медовий Спас у храмах проходить мале водосвяття, оскільки вода у цей день – цілюща. Після святкової служби прийнято з'їдати ложку меду і запивати трьома ковтками освяченої води, щоб відігнати від себе всі хвороби.

Раніше "Апостроф" зібрав все, що треба знати про Медовий Спас та Маковія.