RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 квітня

Всі новини

Байдена просять дати більше зброї для України: що відомо

Група з 19 відставних американських генералів, екс-чиновників та дипломатів заявили, що війна в Україні досягла вирішального моменту, на карту поставлені й інтереси самого Вашингтона і закликали адміністрацію президента США Джо Байдена збільшити постачання зброї Україні.

Вони виклали свій заклик та аргументи у спільному листі, який опублікував The Hill.

На думку підписантів, адміністрація Байдена надмірно обережна, що може призвести до поразки України.

"Надаючи допомогу достатню для того, щоб зупинити лінію фронту, але не відбити території, захоплені Росією, адміністрація Байдена може ненавмисно "вирвати поразку з пащі перемоги". Через надмірну обережність з метою не спровокувати ескалацію з боку РФ (звичайну чи ядерну) ми фактично поступаємося ініціативою президенту РФ Володимиру Путіну і зменшуємо тиск на Москву, який має змусити її припинити агресію і серйозно хотіти переговорів", – йдеться у листі.

Автори листа наголосили, що імперіалістична війна РФ проти України – це не просто геноцид з метою знищити українську націю, а й загроза безпеці та процвітанню США. Саме зараз союзники мають дати Україні якнайбільше зброї, а затягування війни дозволить військам Путіна перегрупуватися та завдати Україні ще більшого удару.

"Поки російські сили намагаються перегрупуватися на сході та запобігти спробам України відбити Херсон на півдні, настав час для союзників України зробити все можливе, надавши Україні кошти, необхідні для перемоги", – наголошується у зверненні.

Автори листа переконані, що Путін не зупиниться в Україні, його ревізіоністська зовнішня політика спрямована на зміну системи безпеки, яка забезпечувала американську та глобальну стабільність після закінчення Другої світової війни.

"Агресивні задуми Путіна не закінчуються в Україні. Як неодноразово заявляли російські офіційні особи, якщо Росія переможе в Україні, наші балтійські союзники по НАТО опиняться в небезпеці, як і інші союзники, які мешкають по сусідству", – констатували підписанти.

Автори листа наголосили, що наміри Путіна мають бути повалені, а Україна має вистояти як незалежна та економічно життєздатна країна.

"Найкращий варіант – щоб Україна повернула всі території, захоплені з 24 лютого, та землі, які Росія відібрала у неї у 2014 році, включаючи Крим. Такий мир можливий лише тоді, коли Путін усвідомить, що зазнав явної поразки і більше не може досягти своїх цілей - силою взяти під контроль Україну чи будь-яку іншу державу", - вважають американські генерали.

У той же час сценарій, в якому Захід у прагненні якнайшвидше зупинити війну, підштовхне Україну до відмови від своїх територій в обмін на припинення вогню, буде поразкою як України, так і США.

Адміністрація Байдена має відправити Україні більше систем HIMARS, далекобійні вогневі засоби, боєприпаси ATACMS з дальністю 300 км, яка потрібна для поразки російських військових цілей у будь-якій точці України, включаючи окупований Крим.

Також українська армія потребує постійного поповнення запасів боєприпасів та запчастин для артилерійських платформ та більшої кількості засобів протиповітряної оборони малої та середньої дальності.

Співавтори листа:

  • колишні головнокомандувачі об'єднаних сил НАТО в Європі, генерали Філіп Брідлав та Веслі Кларк;
  • колишній чиновник Держдепу та Пентагону Дібра Кейган;
  • колишній посол у Фінляндії та Туреччині Ерік Едельман,
  • Евелін Фаркас – екс-заступник міністра оборони США з питань Росії, України та Євразії;
  • колишній заступник держсекретаря з питань Європи Деніел Фрід ;
  • колишній посол США в Україні Джон Гербст;
  • екс-командувач армією США у Європі, генерал-лейтенант Бен Ходжес;
  • колишній посол у Німеччині Джон Корнблум;
  • колишній заступник держсекретаря Девід Крамер;
  • колишній перший заступник міністра оборони Єн Лодал;
  • колишній помічник генпрокурора Роберт МакКонелл;
  • екс-посол з особливих доручень щодо колишнього СРСР Стефен Сестановіч;
  • колишній співробітник розвідки США, експерт безпеки Джон Сайфер;
  • колишні посли в Україні Вільям Тейлор та Марі Йованович;
  • колишній спецпредставник Держдепу США по Україні Курт Волкер;
  • колишній заступник генсека НАТО та помічник глави Пентагону, екс-посол США в Росії та НАТО Олександр Вершбоу.

Як повідомляв "Апостроф", раніше у міністерстві оборони США високо оцінили ефективність українських захисників у боях з російськими окупантами, поставивши їм умовних 12 балів з 10.