RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Бідному клин, багатому дорога: економіст жорстко висловився про нове правило виїзду з України

В Україні розкритикували дозвіл бізнесменам виїжджати за межі країни під час воєнного стану, назвавши "торгівлею правом на вільне пересування".

Із жорсткою критикою такого рішення уряду виступив український економіст Олексій Кущ.

На його думку, під час війни має бути або повна заборона на виїзд за кордон (наскільки це можливе з урахуванням нюансів), або повна свобода. Тоді як замість чітких правил - ввели майнову сегрегацію за цензом особистого заробітку.

"Бідному, куди не кинь, всюди клин. Регулятивна деградація, вибачте за різкість. Цікаво, подібне теж вигадали в "ліберальному" штабі економічного відновлення при Мінеко?... Хто займається складанням всіх цих численних критеріїв?", - обурюється він.

Як відомо, уряд дозволив представникам українського бізнесу виїжджати за кордон з 1 вересня 2022 року. Бізнесу, який офіційно сплачує зарплату, який не має заборгованостей з податків і зборів перед державою, середня зарплатня – щонайменше 20 тисяч гривень, 10% в штаті (не більше 10 осіб) - дозволено виїжджати за заявкою роботодавця. Однак, термін - незначний до 7 днів. Для виїзду достатньо подати заявку на порталі "Дія".

Нагадаємо, що у підкомітеті з питань вищої освіти Верховної Ради повідомили, що незабаром українські студенти можуть отримати право виїжджати за кордон.