RU  UA

Росія перестане існувати: експерт пояснив заяву НАТО по ситуації на ЗАЕС

Катастрофа на ЗАЕС поставить під загрозу не тільки саму Україну, а й країни-члени НАТО та Євросоюзу. У разі викиду радіації через дії російських військових НАТО застосує правило колективної безпеки, а росія перестане існувати як така.

Про це в ефірі Апостроф TV заявив військовий експерт, головний редактор Defense Express Олег Катков.

"Мова йде про найбільшу атомну електростанцію в Європі, там 6 енергоблоків. Мені здається, в НАТО та в Європі розуміють, що мова йде про ситуацію, коли країна, захопивши ядерний об'єкт, починає шантажувати ним світ. Не дай Боже, станеться якась аварія чи катастрофа на цій атомній електростанції, ураження зачепить не лише Україну, а всю Європу. Наслідки можуть бути для всього світу", - пояснив Катков.

Експерт зауважив, що ця атомна електростанція знаходиться на березі Дніпра. Всі ці радіаційні викиди потраплять банально через Дніпро в Чорне море, по морю – в країни НАТО.

"І це буде постійно, постійний ризик. Справа в тому, що коли горів Чорнобиль, була така історія, що, можливо, викиди потраплять у Прип'ять, а після цього через грунтові води – у Дніпро. І там була величезна проблема і величезна операція для того, щоб цього не сталося. А тут справа в тому, що буде забруднена екосистема та взагалі цілий регіон. До цього додається ще переміщення цього бруду в атмосферу, яка може накрити країни аж до Італії", - наголосив фахівець.

Це дає підстави для того, щоб застосувати правило колективної безпеки країн НАТО.

"Те, що воно буде застосовано, вже підтверджено на офіційному рівні як у США, так і у Великій Британії. Мова йде не про пересічних експертів, а про саме верхівку політичної влади. Це представники відповідних департаментів щодо безпеки. Таким чином, на мій погляд, Кремлю було просто остаточно поставлено умову: якщо хоча б щось там станеться, то ніякої російської федерації існувати не буде в принципі. В історії ще такого не було, щоб хтось такі дії здійснював. Це питання безпеки всього людства, і це вже не ідіоматичне висловлювання", - резюмував Катков.