RU  UA

"Зливають" дані навіть російські військові: як ЗСУ вдається пробивати ППО в Криму

Російська армія завжди робила ставку на протиповітряну оборону, яка вважалася непереможною та надійною. Але насправді виявилося, що авіація та безпілотники ЗСУ з легкістю минають та пробивають системи ППО ЗС РФ.

Про це у ефірі Апостроф TV розповів військовий експерт Сергій Кузан.

Росіяни досі не визнають, що ЗСУ пробили та вразили їхню гордість - "наднадійну" систему ППО в Криму, тому й зараз шукають винного, розглядаючи варіанти терактів та диверсій. Військові перекидають відповідальність на ФСБ, що та не бореться з диверсіями, утім визнати, що це Збройні Сили України завдають ударів по "фортеці з найзахищенішим повітряним простором", яким вважають Крим, вони не можуть, зазначив експерт.

За його словами, це крах військового та політичного іміджу. "Цей імідж будувався на тому, що в Росії купа ракет, що вони пануватимуть в повітряному просторі. І сьогодні ЗСУ зруйнували міф про непереможність ППО Росії та їхніх С300 та С400", розповів Сергій Кузан.

ЗСУ допомагають і росіяни, вихідці з "глибинки", які залюбки фотографуються в Криму біля систем ППО. Вони не розуміють того, що насправді роблять, пишаються фото біля "гордості Росії", а ЗСУ це залюбки використовують, - глузує військовий експерт.

Але, за його словами, здебільшого корисна інформація отримується від місцевих мешканців окупованих територій, які надсилають дані про переміщення та дислокацію російських ППО в різних регіонах. Є й чимало випадків, коли такі дані ЗСУ надають і російські солдати, які розуміють безглуздість війни та хочуть співпрацювати з розвідкою України, зауважив Сергій Кузан.

ЗСУ отримали від Сполучених Штатів ракети, які вражають російські РЛС, але хід війни вирішують не окремі боєприпаси, а комплексне використання та вміння будувати комплексний підхід. "Росіяни ще мають перевагу в авіації та техніки, але ЗСУ мають перевагу в якості та ефективному використанні західного озброєння", - підкреслив експерт, додавши, що протягом серпня, поступово, ЗСУ вже виходить на досягнення хоча ще й не переваги, а вже паритету.

"І якщо така ситуація збережеться, то ЗСУ вирівняється в силах та засобах ураження і після цього можна буде говорити про передумови для зламу на фронті", - припустив Сергій Кузан, наголосивши, що тут питання стоїть у озброєнні, яке надають західні партнери України.

Нагадаємо, раніше ми писали, що курортники з Росії у Криму масово "здають" координати ППО окупантів.