RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Декретна відпустка під час війни: що треба знати для отримання виплат

Українки, які готуються стати мамами, мають право навіть під час воєнного стану на отримання державної допомоги з вагітності та пологів, декретну відпустку.

"Апостроф" зібрав все, що потрібно знати жінкам при вагітності та усиновленні.

Заява на декретну відпустку через вагітність та пологи

У Мінсоцполітики стверджують, що заява та наказ щодо такої відпустки є обов’язковими.

Фахівці радять писати заяву, попри листок непрацездатності, що і так є підставою для надання відпустки. Працівниця може надалі продовжувати працювати на власний розсуд і вирішувати, коли має початися відпустка. І буває так, що жінка повідомляє про лікарняний із певним запізненням.

Держдопомогу з вагітності та пологів нараховують з дня, коли відпустка почалася відповідно до наказу, а не дати, вказаної у листку тимчасової непрацездатності. У такому разі Фонд соціального страхування може надати оплату меншу, ніж за стандартні 126 календарних днів.

Загалом заява працівниці зніме всі можливі питання під час перевірки, чому відпустка стартувала пізніше, ніж вказано у листку непрацездатності.

Лікарняний з вагітності та пологів

Розрахунок лікарняних залежить від тривалості відпустки, яка може різнитися залежно від особливостей страхового випадку.

Якщо відпустку надано з дня, що вказаний у листку непрацездатності через вагітність та пологи (стандартний випадок), її тривалість буде така:

  • 126 календарних днів - для вагітної працівниці (рахується 70 календарних днів до пологів, а 56 календарних днів - після, лікарняний один);
  • 126 календарних днів + 14 днів (всього 140 календарних днів) — якщо було ускладнення пологів, зокрема передчасне народження - передбачено два лікарняних: стандартний лікарняний до пологів та після пологів додатковий (14 календарних днів). Кесарів розтин не є ускладненням;
  • 180 календарних днів - для працівниці, яка має статус постраждалої внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС.

Тривалість відпустки з усиновлення

Також нарахування декретних виплат можливе, коли жінка усиновила дитину. Вона починається з дня усиновлення та триватиме:

  • 56 календарних днів - при усиновленні однієї дитини;
  • 70 календарних днів - при усиновленні двох чи більше дітей;
  • 90 календарних днів - при усиновленні дитини чи дітей жінкою, яка має статус постраждалої від аварії на Чорнобильській АЕС.

Підставою є документ, що підтверджує усиновлення (копія судового рішення щодо усиновлення). Термін для надання заяви - три місяці з дня набуття законності судового рішення про усиновлення дитини. Документальний порядок оформлення відпусток співпадає - заява, наказ, документи з Фонду. Якщо працівниця порушить тримісячний термін, право на відпустку буде втрачено.

Піти у декрет та отримати виплати від Фонду може й чоловік. Документальне оформлення аналогічне.

Варто додати, що листок непрацездатності відкривається з 30-го тижня вагітності жінки. Коли працівниця вирішила піти у відпустку, вона повинна:

  • повідомити бухгалтера про відкритий листок непрацездатності - для перевірки в Електронній системі охорони здоров’я;
  • написати заяву;
  • вказати дату, коли бажає піти у декрет (не раніше дати, з якої було відкрито лікарняний).

Раніше "Апостроф" повідомляв, що з 1 липня в Україні збільшився розмір аліментів, декретних виплат і матеріальної допомоги одиноким матерям.