RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Пенсійне посвідчення і не лише: які п'ять нових послуг з'являться у Дії

Незабаром у державному застосунку "Дія" з'являться 5 нових цифрових послуг, зокрема, електронне пенсійне посвідчення, англомовні документи й шеринг авто.

Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

У лютому користувачами "Дії" стали 14 мільйонів українців, а вже зараз - майже 18 мільйонів.

"У психології існує термін "синдром відкладеного життя". Це коли людина думає, що лише готується до реального життя, а не проживає його. Через повномасштабну війну ми теж могли б відкласти цифровізацію послуг. Але натомість продовжили створювати найзручнішу цифрову державу, спілкування із якою мінімальне, а користь – максимальна", - наголосив Федоров.

Електронне пенсійне посвідчення

Це один із найпопулярніших документів серед українців - ним користуються 12 млн людей. Зараз у Дії тестують пенсійні двох видів: за віком і спеціальне, яке оформляють через інвалідність, втрату годувальника тощо. Однак є нюанс: у застосунку відображатимуться тільки пенсійні, видані після 2014 року, тому документи старого зразка (книжечки) краще оновити.

Електронна посвідка на проживання

Дія турбується і про іноземців, які живуть в Україні. Скоро вони зможуть побачити свою посвідку на тимчасове або постійне проживання в мобільному застосунку і користуватися сервісами Дії.

Автоматична реєстрація ТОВ

Послуга реєстрації ТОВ буде повністю автоматичною, тому можна відкрити підприємство буквально за кілька секунд.

Англомовні документи

Мінцифри активно працює над міжнародною інтеграцією Дії, і важливо, щоб цифрові документи визнавали в Європі та у всьому світі.

"Нещодавно Польща створила в застосунку mObywatel окремий цифровий документ – Дія пл. Це офіційна перша цифрова посвідка, яку можуть отримати українці в Польщі, щоб підтверджувати особу. За 5 місяців війни понад 80 тисяч українців скористалися цим документом", - зазначив Федоров.

Саме тому англомовні документи стануть наступним етапом міжнародної інтеграції Дії.

Шеринг авто

Міністр цифрової трансформації пояснив важливість і зручність цієї послуги на прикладі:

"Ви берете авто дружини. Але техпаспорт залишився вдома. Подаєте заявку на шеринг авто в Дії. Ваша дружина робить те ж саме – і техпаспорт з’явиться у вас в застосунку".

Раніше "Апостроф" повідомляв, що українські водії можуть використати електронні документи в Польщі.