RU  UA

Атак з криками "Ура!" не буде: полковник описав стратегію звільнення окупованих територій України

ЗСУ не звільнятимуть окуповані Росією території за стандартами Першої чи Другої світових війн, коли масив людей із криками "Ура" йде в атаку. Буде те саме, що на початку війни на півночі України: знищення всіх логістичних ланцюгів окупантів і вони змушені будуть тікати.

Про це розповів військовий експерт полковник запасу СБУ Михайло Притула на Апостроф TV.

Він зазначив, що ще до вторгнення Росії українці мали кожен свою концепцію спротиву. Загальна концепція розроблена у Генштабі і наші військові діяли дуже професійно.

"На півночі країни росіяни були знищені з мінімальними логістичними втратами для нас. У росіян була дуже складна ситуація з постачанням, бо вони зайшли вглиб на 200 км і ланцюги постачання були дуже довгими, ЗСУ їх знищували, і росіяни залишилися без палива та боєприпасів і змушені були втекти", - нагадав він.

Водночас, за словами Притули, є ще громадянська концепція опору – підтримка ЗСУ людьми, які мешкають на окупованих територіях. Тому бачимо роботу партизанського руху чи спецслужб.

"Тобто нашого ворога, який приходив до нас сотню років, зараз знищують скрізь. Але ми не повинні чекати наступу ЗСУ по лекалах першої чи Другої світової, коли масив людей з криками "Ура" йде в атаку. Буде те саме, що на початку війни на півночі України: знищаться всі логістичні ланцюги окупантів і жива сила змушена буде тікати. А на території, що звільнилися, зайдуть ЗСУ. Це логічна стратегія збереження сил ЗСУ", - пояснив експерт.

Він додав, що Росія робитиме навпаки – зараз вона збирає армію дурнів і кидатиме їх в атаки.

"Але Росії потрібно зібрати не менше мільйона. Вони зараз намагаються зібрати всіх, кого можуть, а потім кинуть в атаку в стилі Другої світової. І раніше, ніж ця армія дурнів буде розбита, наші сили в наступ не підуть", - зазначив Притула.

Новий наступ Росії, за його словами, може статися десь у вересні-жовтні: вони можуть зібрати якісь сили та почати знову атакувати.

"Але вони отримають те, що заслуговують, і знову тікатимуть", - упевнений полковник запасу СБУ.

Атакуватимуть росіяни за лекалами радянської армії: спочатку перша хвиля, набрана з кого завгодно. Вони будуть знищені, але розрахунок на те, що ЗСУ витрачатимуть сили та боєприпаси. А вже далі будуть другі хвилі.

"Чи буде це вдалим? Ну навряд чи. Ленд-ліз вже працює. Є нова зброя, у тому числі й наша удосконалюється, виробляється. Все це вже працює. Ми можемо тільки говорити про те, що йде у відкритий доступ. Тому що це інформаційна та дезінформаційна війна. Ми не повинні допомагати ворогові", - наголосив Притула.

Він пояснив, що існують певні терміни, які мають пройти після оголошення будь-якої допомоги. Повинна бути відпрацьована інфраструктура, навчання, удосконалення західної зброї. Тому коли йдеться про ленд-ліз – потрібен час, щоб усе це працювало.

"І ця "бавовна" – ніхто вам не скаже чим ударили і яким чином. Бо є питання, які вирішуються непублічно. Це частина інформаційної війни. Але всі за планом: наші партнери та ЗСУ знають, що їм потрібно робити", - резюмував експерт.

Раніше "Апостроф" розповідав, яке місто на півдні України можуть звільнити першим під час контрнаступу ЗСУ.