RU  UA

Будуть відволікати увагу: військовий експерт пояснив плани окупантів на Херсонщині

Мости через Дніпро на Херсонщині суттєво пошкоджені та знаходяться під повним вогневим контролем українських військових. Через це росіяни звели наплавну переправу біля Антонівського мосту та планують будувати подібну споруду вище по річці.

Про це в ефірі Апостроф TV заявив військовий експерт Михайло Жирохов.

"Коли вони проекспериментували з баржами, виявилося, що пропускна здатність в них дуже мала, тому вони вирішили робити так званий наплавний міст. Але, зважаючи на ширину Дніпра в тому місті і те, що наплавний міст має обмежену вантажопідйомність, можна сказати, що це така собі штука. Забезпечити повністю угруповання на правому березі, за допомогою ось такого мосту нереально. Тому це більше медійний міст, і наскільки я знаю, вони намагаються зробити переправу для військових вантажів, десь вище по Дніпру для того, щоб уся увага була на наплавному мості біля Антонівського мосту, а переправляти військові припаси іншим шляхом. Але все це проглядається нашими військовими, нашою розвідкою, тому це таке намагання зробити хорошу міну за поганої гри", - пояснив Жирохов.

За словами експерта, наплавний міст буде використовуватися і для цивільного транспорту. Окупантам дуже важливо показати, що "погані українці" розбили Антонівський міст, а "добрі росіяни" подбали про пересування людей.

Примітно, що для облаштування переправи вище по Дніпру росіяни не стануть використовувати баржі.

"Судячи з супутникових знімків, вони роблять звичайну паромну переправу. Звичайно, це силами інженерів, і це буде приблизно такий само наплавний міст, тільки його ширина буде більшою для того, щоб було можливо перекидати техніку", - наголосив Жирохов.

Мости через Дніпро на Херсонщині зараз знаходяться під вогневим контролем Збройних сил. Це не значить, що по них стрілятимуть 24/7, але в потрібний момент можуть завдати удару.

"Не знаючи планів Генерального штабу, дуже важко говорити про те, для чого вражається цей міст. Якщо в планах Генерального штабу – відрізати це угруповання, яке знаходиться на правому березі – це одне. Якщо в планах спричинити загрозу для росіян, щоб вони вчинили "жест доброї волі", мали можливість відійти з правого берега – це зовсім інше. Тому зараз говорити про те, чи ставить перед собою наше командування мету повного знищення цього мосту, або йдеться про нанесення таких уражень, щоб було неможливо перекидати військову техніку та припаси... Від цього й залежить, який ступінь ураження будуть використовувати", - зазначив експерт.