RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

День пам'яті захисників України: історія та головні факти

29 серпня українці відзначають День пам'яті захисників України, які загинули за незалежність і суверенітет нашої держави. Цю дату визначили для увічнення героїзму українських героїв як нагадування про Іловайську трагедію.

"Апостроф" розповідає про історію цього дня.

Чому День пам'яті захисників України відзначають 29 серпня

Цього дня в 2014 році під час російсько-української війни на сході України сили АТО мали вийти з оточення під Іловайськом, але російське керівництво порушило всі домовленості: російські окупанти впритул розстріляли з важкого озброєння колони українських військових. Того дня загинуло 366 воїнів України, 429 отримали поранення, 158 зникли безвісти, 300 потрапили в полон - це масове вбивство за міжнародним гуманітарним правом кваліфікується як воєнний злочин.

Тепер українці щороку 29 серпня вшановують пам'ять усіх тих, хто загинув у боях за незалежність і територіальну ціліність України.

Історія боротьби українців

Повномасштабна російсько-українська війна - це новий етап боротьби України за незалежність, суверенітет і територіальну ціліність. Зараз українці як ніколи раніше консолідовані навколо ідеї збереження державності й національного піднесення. Український народ завжди шанував і пам'ятав своїх героїв.

"У цій війні ми вже маємо тисячі поранених і загиблих мужніх оборонців. Вони стоять в одному ряду з поколіннями борців за волю і державну самостійність. Воїни Русі-України, лицарі Костянтина Острозького, козаки Петра Сагайдачного, Богдана Хмельницького та Івана Мазепи, воїни Армії Української Народної Республіки та Галицької армії Західно-Української Народної Республіки, Антигітлерівської коаліції часів Другої світової війни, Української Повстанської Армії мужньо здобували героїчні перемоги і віддавали свої життя за українську землю", - так написали про війну в Українському інституті національної пам'яті.

Сучасна російсько-українська війна

Російське окупаційне військо у березні 2014 року захопило Кримський півострів, після чого російські спецслужби почали розхитувати ситуації на півдні і на сході України, однак українські патріоти чинили спротив.

На початку квітня 2014 року країна-агресор РФ приступила до плану "Новоросія", відповідно до якого "зелені чоловічки" з важким озброєнням почали військове захоплення східних областей України.

Бої за Іловайськ

Іловайськ - стратегічно важливе місто, яке майже вдалося взяти під контроль українським військовим і перерізати комунікації бойовиків, однак тоді РФ кинула свої регулярні війська у великій кількості проти українців. До 28 серпня 2014 року російські регулярні війська та бойовики оточили угруповання сил АТО, і російське командування після переговорів надало гарантії безпечного виходу українських сил з оточеного Іловайська, але 29 серпня порушило всі домовленості. Російські окупанти розстріляли впритул сили АТО з важкої зброї.

Таким чином, Іловайська трагедія стала однією з причин, чому українська сторона погодилася на перемир'я з ворогом за крок до перемоги. 5 вересня підписали Мінську тристоронню угоду.

Оборона Донецького аеропорту

Бої за Донецький аеропорт тривали 242 дні з 26 травня 2014 року по 22 січня 2015-го – і закінчилися після повної руйнації старого та нового терміналів. Ця оборона стала символом незламності українських героїв - кіборгів, які попри постійні танкові й артилерійські обстріли не складали зброю.

Кульмінацією боїв стало 13 січня, коли упала диспетчерська вежа аеропорту, а 20 числа російські окупанти підірвали кілька бетонних перекриттів терміналу, через що під завалами загинуло 58 бійців. Загалом у боях за ДАП загинуло більше 200 українських військових. Водночас росіяни втратили до 1000 бойовиків.

Бої за Дебальцівський плацдарм

Зима 2015 року: активні бойові дії тривали на Дебальцівському напрямку. Бої за Дебальцівський плацдарм – одна з найбільших військових операцій на сході України, гостра фаза якої тривала майже місяць.

У січні 2015 країна-агресор Росія кинула всі сили на розширення територій квазідержавний терористичних утворень. У районі Дебальцівського виступу було зосереджено 4,7 тисячі українських військових та 500 бійців МВС, Нацгвардії та СБУ. Російських окупантів було близько 19 тисяч. Ворог мав перевагу за всіма зразками важкого озброєння, зокрема у танках – у три рази, в артилерії – в чотири рази.

Українські воїни билися за кожне місто й село, але через значну перевагу ворога в особовому складі й техніці, сили АТО зайняли нову лінію оборони по світлодарській дузі, яку окупанти й бойовики не змогли пробити.

За час оборони Дебальцівського виступу загинуло 136 та було поранено 331 українських військових.

Читайте також матеріал "Апострофа": Україна має суперзброю, яку не зможе знищити агресор - Олексій Данілов