RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Призов до української армії: чи можуть вдруге вручити повістку

Через повномасштабне вторгнення Росії, в Україні триває загальна мобілізація – якщо військовозобов'язаний не з'явився до військкомату після вручення повістки, її можуть вручити вдруге.

Про це розповів юрист Ростислав Кравець, інформують Факти ICTV.

За його словами, в Україні практикується повторне вручення повісток.

"Звичайно, повторні повістки можуть надсилатися, якщо особа за певних обставин, її не отримала. Повторну повістку можуть направити як для уточнення даних призовника, так і для проходження ВЛК, аби з’ясувати придатність до служби", – пояснив юрист.

Він також зазначив, що повторно повістку можуть вручати, якщо військовий не з'явився до військкомату у назначений час. Кравець нагадав, що чоловікам, які ухиляються від проходження військової служби, або не з’являються до військкоматів після отримання повісток загрожує кримінальна та адміністративна відповідальність.

Так, за неявку за викликом до територіального центру комплектування у призначений час передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу 3 400−5 100 грн з подальшим доставлянням особи до ТЦК.

Стаття 336 Кримінального кодексу України встановлює відповідальність за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації. Зокрема, ухилянтам загрожує кримінальна відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 5 років.

Проте, ані сплата штрафу, ані арешт не звільняють військовозобов’язаного від мобілізації, тому, навіть ті, кого було засуджено за ст. 336 ККУ можуть підлягати мобілізації та повторно отримати відповідні повістки.

Раніше ми публікували повний перелік тих, хто має право на відстрочку від мобілізації.