RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

Всі новини

Нарахування пенсії в Україні: у якому разі навчання у ВНЗ зараховують до страхового стажу

До страхового стажу в Україні входить також і час навчання на денній (очній) формі до 1 січня 2004 року. Період навчання підтверджується дипломами, посвідченнями та свідоцтвами.

Про це повідомляє Пенсійний фонд України.

Уточнюється, що періоди трудової діяльності зараховуються до страхового стажу під час обчислення пенсії за періоди до 01.01.2004 згідно із Законом України "Про пенсійне забезпечення", а після цієї дати - Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

У ПФУ наголосили, що до страхового стажу дорівнюється весь трудовий стаж, набутий до 01.01.2004. Зокрема й періоди навчання на денній (очній) формі у вищих та середніх спеціальних навчальних закладах, в училищах та на курсах підготовки кадрів, підвищення кваліфікації та перекваліфікації, в аспірантурі, докторантурі та клінічній ординатурі.

Після 01.01.2004 до страхового стажу час навчання зараховується лише за умови добровільної сплати єдиного соціального внеску.

Час навчання підтверджують дипломами, посвідченнями, свідоцтвами, довідками та іншими документами, виданими на підставі архівних даних та тих, що містять відомості про періоди навчання.

Як повідомляв "Апостроф", щоб вчасно вийти на пенсію, українці, які працюють неофіційно, можуть купити страховий стаж, якого бракує.