RU  UA

Дурненький диктатор та невдаха: чим запам'ятався світу Михайло Горбачов

Останній президент Радянського Союзу Михайло Горбачов був однією з найбільш переоціненний історичних фігур ХХ століття. Розпад Радянського Союзу аж ніяк не був його заслугою, він просто був поганим диктатором.

Про це в ефірі Апостроф TV заявив експерт-міжнародник Максим Несвітайлов.

"З приводу Горбачова можу сказати тільки одне. Єдине, чим він має запам'ятатися в історії, – як головний персонаж реклами Pizza Hut, яка була популярна в 90-х. З приводу його історичної ролі можна скзати тільки одне. Він просто невдаха. Він звичайний комуніст, звичайний представник комуністичної партійної номенклатури. Він просто намагався перебудувати Радянськй Союз під себе, але в нього не вийшло. Так само, як руйнування Берлінської стіни не було його заслугою, це просто було збігом обставин, в яких він просто дав наказ придушувати повстання", - пояснив він.

За словами Несвітайлова, ми маємо розуміти, що розпад Радянського Союзу – це ніяким чином не його заслуга.

"Це закономірний історичний процес, який би в будь-якому випадку відбувся. Заслуга Горбачова тільки у тому, що він недостатньо вправний диктатор. Це просто був поганий, слабкий, трохи дурнуватий диктатор, тому це сталося саме за період його життя. Якби не він, то був би наступний, от і все. Я вважаю, що це, мабуть, одна з найбільш переоцінених історичних фігур в ХХ столітті", - продовжив міжнародник.

На думку експерта, слова Урсули фон дер Ляєн про те, що Горбачов відкрив шлях до вільної Європи, – це просто формальна люб'язність.

"Загальна формальна публічна позиція Заходу полягає в тому, що Горбачов молодець. Він ще отримав премію миру, якщо я не помиляюся. Але загалом у них позиція така, що вони його публічно героїзують. Я не гадаю, що це їхня особиста позиція, просто на такому рівні як Урсула фон дер Ляєн вони мають висловлювати такі формальні речі. Насправді я не гадаю, що вони в принципі настільки заглиблені в це питання, просто треба було зробити якусь таку заяву. Не треба надавати якогось глибокого сенсу цим речам", - резюмував Несвітайлов.