RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

Пішов із життя Михайло Горбачов: факти біографії президента Радянського Союзу

У Росії на 92-му році життя пішов із життя Михайло Горбачов, котрий був першим та останнім президентом Радянського Союзу.

"Апостроф" публікує ключові факти з його біографії.

Михайло Горбачов народився 2 березня 1931 року у населеному пункті Привільне Медвежанського району Північно-Кавказького краю.

Він був останнім Генеральним секретарем Центрального Комітету Комуністичної партії Радянського Союзу (1985-1991), а також останнім головою Президії Верховної Ради СРСР (1988-1989), першим головою Верховної Ради СРСР (1989-1990), єдиним в історії президентом СРСР (1990-1991).

Також він був засновником Горбачов-Фонду. У 1993 році став співзасновником ЗАТ "Нова щоденна газета" та членом редакційної ради. Йому належало 10% акцій видання.

Горбачов відзначений низкою нагород та почесних звань, зокрема Нобелівською премією миру 1990 року.

Працюючи на посаді глави держави та керівника КПРС, у Радянському Союзі відбулися знакові зміни, що сколихнули весь світ та спровокували історичні події: масштабну спробу реформування радянської системи, відому як "Перебудова"; запровадження політики гласності, свободи слова, демократичних виборів, реформу соціалістичної економіки у напрямку ринкової, що призвела до глибокої кризи в економіці; закінчення Холодної війни; виведення військ СРСР з Афганістану (1989); розпад Радянського Союзу та Варшавського блоку.

Вважався найбільш довгоживучим правителем РФ в історії.

Родина

За дружину собі взяв Раїсу Горбачову. Подружжя втратило ненародженого хлопчика. У них народилась дочка - Ірина Вірганська (1957 р.), яка працює в Москві. Раїса померла в 67 років, 1999-го, від лейкозу. Перший чоловік дочки - Анатолій Вірганський - судинний хірург московської Першої Міської лікарні. Другий чоловік - Андрій Трухачов - займається бізнесом у сфері перевезень.

Онуки:

Ксенія Вірганська-Горбачова (1980 р. н);

Анастасія Вірганська (1987 р. н).

Правнуки:

Олександр та Микита.

Раніше ми писали, що 10 травня помер перший президент незалежної України Леонід Кравчук - йому було 88 років.

Нагадаємо, що перший керівник Білорусі Станіслав Шушкевич помер на початку травня цього року.