RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Правила пересування Україною та виїзду за кордон: що треба знати військовозобов'язаним

В Україні через війну з російськими окупантами діє режим загальної мобілізації та заборона на виїзд за кордон військовозобов'язаних чоловіків. Однак для деяких категорій зробили виняток.

"Апостроф" розповідає, чи можуть військовозобов'язані вільно пересуватися Україною і хто може виїжджати за її межі.

На початку липня великий резонанс викликала поширена низкою ЗМІ у медіапросторі інформація, що особи призовного віку, військовозобов'язані та резервісти можуть виїжджати за межі місця проживання лише з дозволу військкомату.

І справді, у Законі України "Про військовий обов'язок та військову службу", який діє ще з 1992 року, така норма є. Однак у нинішніх реаліях вона недоречна, тому головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний заявив, що Генштаб скасовує порядок видачі дозволів на виїзд військовозобов'язаним. Таким чином, жодних обмежень для пересування військовозобов'язаних чоловіків Україною немає.

Водночас діє заборона на виїзд військовозобов'язаних за кордон. При цьому деякі категорії громадян, визначені законом, все ж таки можуть законно виїжджати за межі України. Більше того, іноді до списку тих, хто має право на виїзд, вносяться нові категорії.

Зокрема йдеться про багатодітних батьків неповнолітніх дітей, прийомних батьків, тих, хто виключений з військового обліку за станом здоров'я, студентів іноземних вузів та інших.

Раніше "Апостроф" публікував повний список тих, хто має право на відстрочку від мобілізації.