RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

Всі новини

Ворог був змушений тікати: експерт розповів, як ЗСУ вдається вибивати ворога в Харківській області

Збройні Сили України проводять успішні контрнаступальні операції на Харківщині, використовуючи слабкі місця російських окупантів та недоукомплектованість ворожих частин. Українські військові мають усі шанси відрізати там ворога від основної логістичної "артерії": Вовчанськ-Великий Бурлук-Купянськ-Ізюм.

Про це "Апострофу" розповів військово-політичний оглядач групи Інформаційний спротив Олександр Коваленко.

Українські війська буквально змусили тікати передові підрозділи ворогу, чию логістику в районі Ізюму росіяни не змогли забезпечити. Зараз сили й засоби російського окупаційного війська постачаються за логістичною "артерією" Вовчанськ-Великий Бурлук-Купянськ-Ізюм, яку можуть взяти під свій контроль ЗСУ.

"ЗСУ успішно діють на південний схід від Харкова, це обумовлено тим що саме там в окупантів була недостатньо сформована щільна оборона, бо багато сил та засобів передислокували ще півтора місяці тому на південь", - пояснив експерт.

Як відомо, навесні на Ізюмському напрямку російські окупанти зосередили велику кількість особового складу й військової техніки, особливо бронетанкової, щоб наступати на Слов'янськ і Краматорськ, і вони можуть використовувати це для контрнаступу.

Утім, зараз ворог або буде робити "жести доброї волі" з певних районів Харківщини, або матиме перспективу комплекту з 200-300-400, тобто бути вбитих, поранених і полонених.

Крім того, більшість російських підрозділів на Харківщині потребують відновлення боєздатності (у деяких з них залишилося 30-40% особового складу), але не роблять цього через брак ресурсів. Країна-терорист РФ насилу назбирала смертників для створення так званого третього армійського корпусу, однак навіть цих сил не вистачить для продовження активного наступу. Наприклад, замість 15600 штатних одиниць там немає і 12 тис., і на його формування пішло 4 місяці.

"Третій армійський корпус Росії, про який багат о говорять – недоформований та недокомплектований, а ті, хто в ньому є - це добровольці та найманці "Ліги" та "Вагнера" з числа зеків, також молодший офіцерський склад, який не має досвіду бойових дій – вони щойно завершили російські військові виші. Деякі частини цього корпусу вже знаходяться на донбаському плацдармі, хоча більшу частину було направлено в Крим, можуть вони зявитись і на Запоріжжі. Що стосується тих частин, які на Донбасі, то не виключаю їх переміщення на найбльш загрозливі ділянки Харківської області для стримування наступу ЗСУ, але цей ресурс не безмежний, і його треба буде компенсувати, але нема з чого", - додав Коваленко.

На противагу російському окупаційному війську, Збройні Сили України отримують все нові й нові ресурси, зокрема, завдяки західним партнерам. Зараз українські військові можуть тиснути на російські позиції в радіусі 70-80 км, що дозволяє знищувати систему управління, забезпечення передових підрозділів росіян, інші об'єкти тилового значення та рівня.

"Щоб підвищити ККД (коефіцієнт корисної дії, - ред.) ЗСУ, ми потребуємо засобів ураження на відстань до 300 км, щоб закрити питання забезпечення російських окупаційних військ на всіх рівнях, має значення вогевий контроль Криму – через нього постачаються росвійська на півдні України. Це розуміють в Пентагоні, Сенаті та Конгресі США, тому тиск на Білий дім щодо надання Україні зброї тільки збільшується", - резюмував військово-політичний експерт.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що Україна отримає системи ППО NASAMS від США.

Також "Апостроф" писав, що ЗСУ вже отримали протикорабельні ракети Harpoon від Пентагону.