RU  UA  EN

Вівторок, 2 липня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 липня

1 липня

Всі новини

Депортація і не лише: чим українцям загрожує отримання російського паспорта

У Мінреінтеграції перелічили, що чекає українських громадян окупованих Росією територій у разі отримання російських паспортів. Розроблено відповідний законопроєкт.

Про це інформує пресслужба відомства.

У Міністерстві наголосили, що за Міжнародним гуманітарним правом, забороняється примушення жителів окупованих територій присягати на вірність державі-окупанту. Масова паспортизація противника - неправомірна та протизаконна.

Фахівці Офісу генпрокуратури, Служби безпеки, Мінреінтеграції, правозахисники та нардепи спільно підготували проєкт закону, що передбачає кримінальну відповідальність за:

  • отримання громадянства та/або отримання паспорта держави-агресора держпосадовцями, представниками місцевої влади за відсутності ознак держзради;
  • ворожу пропаганду, публічні заклики та примушування до цього;
  • обмеження прав населення, яке не отримало громадянства чи паспорта країни-агресора.

Одержання російського паспорта на окупованих територіях виправдане виключно для переміщення особи за допомогою цього "документу" через РФ та треті держави, щоб повернутися в Україну.

Нагадаємо, що в Євросоюзі домовилися не визнавати російські паспорти, видані на тимчасово окупованих територіях України.