RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

Дрова, пелети, брикети чи вугілля: чим вигідніше опалювати будинок

Під час майбутнього опалювального сезону, який може стати найскладнішим в історії України, громадяни можуть використати альтернативні джерела тепла.

Апостроф розповідає, які види палива підходять для пічного опалення в будинках.

Аналізуючи дрова, пелети, брикети чи вугілля, експерти звертають увагу не лише на вигоду за вартістю 1 кВт/год. За словами фахівців, важливим критерієм при підборі палива є зручність та складність використання.

Пічне опалення в будинку - пелети

Якщо розглядати пелети – найдешевшими є чорні, які виготовляються із соняшника. Вони мають малу тепловіддачу та утворюють багато золи. Більше того, чорні пелети розраховані не для всіх котлів. Подібний вид палива призначений виключно для дорогих єврокотлів із якісними пальниками.

Бюджетні пелети зроблені на основі змішаних порід дерев з додаванням лушпиння та інших горючих домішок, які мають середній калораж та зольність. Як правило, вони сірого кольору, а найдорожчими є білі, виготовлені з листяної деревини без кори з додаванням антрациту.

Такі пелети міцно спресовують, а зольність у них нижче 1%, що суттєво знижує їхню витрату при використанні. Купивши якісні пелети - закладки в котел ви робитимете рідше.

Пічне опалення в будинку - брикети

Брикети роблять з вивареної тирси різних порід деревини шляхом пресування та сушіння. При подібному процесі деревина позбавляється всіх негорючих компонентів, але їх, на відміну від пелетів, пресують слабше за різними технологіями. Горить таке паливо довго і має невелику зольність, і найчастіше їх використовують у піролізних котлах.

Пічне опалення у будинку - вугілля

Останнім часом якість цієї сировини залишає бажати кращого. Хороший антрацит є рідкістю і такий вид палива коштує дорожче за хороші дрова. Більше того, вугілля можна використовувати не у всіх котлах, не кажучи вже про каміни, банні печі і т.д.

Пічне опалення в будинку - дрова

Найоптимальнішим спосом опалення приватного будинку у співвідношенні ціна/якість за відсутності газу, як стверджують експерти, залишаються дрова. Дубові породи горять не швидше за вугілля, зберігають гідне тління і показують хорошу тепловіддачу.

Раніше ми розповідали, що Луганська область залишиться без опалення взимку навіть у разі деокупації.