RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

Всі новини

Звільнення переселенців: як компенсувати невикористану відпустку

Українці можуть отримати компенсацію за всі невикористані дні щорічної відпустки в разі звільнення з роботи, навіть якщо людина, зокрема зі статусом ВПО, припинила трудовий договір в односторонньому порядку.

Про це повідомили в Східному міжрегіональному управлінні Державної служби України з питань праці.

Грошову компенсацію за невикористану відпустку виплачують з розрахунку повної тривалості, якщо звільняються такі працівники:

  • керівники,
  • педагоги,
  • науковці,
  • науково-педагогічні працівники,
  • спеціалісти навчальних закладів.

Щоб отримати компенсацію ці працівники повинні пропрацювати до звільнення щонайменше 10 місяців.

Крім того, людям, які мають дітей або повнолітню дитину-особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, у разі звільнення повинні компенсувати й невикористану додаткову відпустку.

Варто зауважити, що всю суму грошей, яка належить працівнику від підприємства, повинна виплачуватися в день звільнення. Якщо це зробити не вийшло, то гроші треба виплатити не пізніше наступного дня після пред'явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок.

Також фахівці зазначили, що внутрішньо переміщена особа має право припинити трудовий договір в односторонньому порядку. Потрібно лише подати заяву на ім'я роботодавця про припинення трудового договору в центр зайнятості за місцем проживання, який повідомить про це роботодавця, територіальний орган ПФУ й орган Державної податкової служби.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в Україні додали чотири нові приводи для звільнення співробітників.