RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

РФ хоче виграти час для двох завдань: експерт розповів, за рахунок чого окупанти хочуть "перевернути" перебіг війни

Російські окупанти хочуть виграти час для вирішення двох завдань, від яких для них залежатиме подальший результат війни з Україною.

Про це "Апострофу" розповів військовий експерт Сергій Грабський.

За його словами, Росія, будучи абсолютно неготовою до затяжної війни і отримавши суттєвий удар по своїх військах, почалася у "пожежному порядку" вирішувати проблему. На сьогоднішній день Кремль намагається виграти час для двох завдань:

  • там розраховують, що Захід втомиться від війни і залишить Україну сам на сам з РФ;
  • Путін та його оточення тягнуть час, щоб створити додаткові підрозділи.

Ідея з незаконними "референдумами" в даному контексті виглядає так, що Кремль у разі позитивного для себе результату (який він і згодує населенню РФ) зможе набрати додаткове "гарматне м'ясо" з чоловіків на окупованих територіях. У той же час, на Далекому Сході та в інших регіонах Росії формуватимуться нові військові з'єднання.

"Зараз не стоїть питання, що саме цими підрозділами з окупованих територій, вони будуть проводити карально-наступальні дії. Задача цих мобілізованих буде втримати зайняті території ціною свого життя. Таким чином противник використовує додаткові ресурси, які він отримує внаслідок таких "референдумів" ", - заявив Грабський.

Говорячи ж про мобілізацію в Росії, експерт звернув увагу на такі фактори:

  • середній показник мобілізаційної спроможності становить приблизно 10% загальної чисельності населення. Іншими словами, 14 мільйонів людей вже є, а отже, ресурси в агресора ще є;
  • з іншого боку, високий рівень корупції в Росії та її армії призвів до того, що база мобілізаційного розгортання де-факто була знищена і на її відновлення підуть роки;
  • навіть, якщо РФ мобілізує від 100 до 500 тисяч осіб з галузей, які мають значення для економіки країни, це матиме важкі наслідки та прискорить розпад економіки Росії.

"Тому виникають певні сумніви, що Росія піде на оголошення відкритої мобілізації. Можливо, будуть приховані заходи з мобілізації, або навіть використання засобів переконання та примусу для того, щоб громадяни РФ і не тільки вони, а й громадяни інших країн, які входять в зону впливу Росії, підписували відповідні контракти. На жаль, розуміючи певну політично-економічну ситуацію в деяких країнах, які знаходяться у зоні впливу РФ, ми можемо припустити, що люди підуть служити за гроші. Не можна це відкидати, тому ми маємо бути готові до довгої та виснажливої боротьби" , – резюмував Грабський.

Нагадаємо, що в Росії готують масові акції проти мобілізації.