RU  UA

Спершу "референдум", потім – війна: як змінювалася російська істерія останніми днями

На окупованих територіях Донецької та Луганської областей 23 серпня стартує "референдум" про входження до складу росії. Пропагандисти активно розганяють цю тему, намагаючись переконати людей, що не все ще втрачено, а "СВО" йде за планом.

Подробиці – у програмі "Обережно! Зомбоящик" на Апостроф TV.

Останнім часом, як ви могли помітити, настрої в російської пропаганди, м'яко кажучи, не дуже. Провал на Харківщині став для них став величезною трагедією, бо "могучая и сильная" виявилася "трусливой и беспомощной".

"Дійшли висновку, що треба вміти визнавати помилки, якщо помилок припустилися. Треба вміти робити висновки, якщо висновки є з чого робити. Помилки треба виправляти, а не розповідати: "Що там ті українці, маячня якась, Ізюм нам не потрібен, і Балаклія не така вже цікава", - заявила пропагандистка Ольга Скабєєва.

Схоже, Скабєєва вже передумала обідати в Києві. Спостерігати за зміною риторики пропагандистів стає дедалі цікавіше.

Насправді ж, фейкомети розуміють, що справи на фронті в них дуже погані. Щодня ЗСУ відганяють їх чимдалі, тож у росії вирішили вигадати бодай якийсь спосіб зберегти за собою захоплені території. Там заявили про негайне проведення псевдореферендумів.

"Починаємо з термінових та дійсно архіважливих новин. День сьогодні по-справжньому історичний. "Референдуми" про приєднання до росії в "ЛНР" та "ДНР" призначені на 23-27 вересня". Тобто вже наступного тижня справедливість переможе, і Донбас стане частиною росії. Терміново провести "референдум" вимагають і інші "звільнені" території України. [...] За нещодавно проведеними опитуваннями, населення "ДНР", "ЛНР", Запорізької та Херсонської областей у переважній більшості за входження в склад росії", - виступила Скабєєва.

Щоправда, реальність дуже сильно відрізняється від подібних заяв. На тимчасово окупованих територіях люди з нетерпінням чекають, коли ЗСУ звільнять їхні міста від загарбників. А намалювати будь-які цифри для росії не проблема, в цьому ми переконалися в 2014 році.

Якщо росія скаже, що Запоріжжя, Херсонщина, Донеччина та Луганщина – це тепер "її територія", їй буде легше виправдати проведення там часткової мобілізації, про яку вже заявив путін.

"Ми знаємо, що більшість людей, що живуть на звільнених від неонацистів територіях, а це перш за все історичні землі Новоросії, не хочуть опинитися під ігом неонацистського режиму. В Запоріжжі, на Херсонщині, в Луганську і Донецьку бачили і бачать ті звірства, які скоюють неонацисти в захоплених районах Харківської області", - видав путін.

Звісно, за проведення "референдумів" виступають і кремлівські пропагандисти.

"Особисто я виступаю за проведення "референдумів", тому що я бачу декілька плюсів. Перше: ми можемо перевести режим "СВО" в абсолютно інші форми ведення бойових дій. Під іншими політичними і воєнними цілями та задачами. Часть території російської федерації, а саме Донецька область, знаходиться під окупацією ВСУ. Відповідно, характер бойових дій змінюється. Це буде вітчизняна війна", - наголосив пропагандист Ігор Коротченко.

Примітно, що днями держдума рф ухвалила поправку про запровадження до кримінального кодексу понять "мобілізація", "воєнний стан" та "воєнний час". Крім того, в росії посилили відповідальність за дезертирство, сдачу в полон та неявку призовника на службу. Тобто в росіян тепер два варіанти: поїхати на війну чи поїхати в тюрму. Хоча, з тюрми – до ПВК "Вагнер" і все одно на війну. Таки один варіант.

Усі ці кроки Кремля давно відомі, утім позицію України та наших союзників вони точно не змінять. Ми захищаємо нашу землю та звільняємо наші території.