RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

На пенсію в Україні можна вийти на п'ять років раніше: які умови

Вимоги до пенсійного віку в Україні змінюватимуться протягом наступних років – пенсії призначатимуться залежно від страхового стажу. Проте низка українців має право достроково вийти на заслужений відпочинок.

Про це розповів Пенсійний фонд України.

Для ілюстрації, у ПФУ використали питання українця, чи може він вийти на пенсію у 55 років, якщо протягом 10 років працював газозварником на будівництві.

У Пенсійному фонді зазначили, що згідно із Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" право достроково вийти на пенсію незалежно від місця останньої роботи мають особи, які працювали на роботах з особливо шкідливими та особливо важкими умовами праці за Списком №1 та на інших роботах зі шкідливими та важкими умовами праці за Списком №2 виробництв, робіт, професій, посад та показників.

Читайте також: В Україні змінять умови виходу на пенсію: чого очікувати з 2023 року

Уточнюється, що професія газозварювальника до списку №2 входить. Таким чином, той, хто поставив питання, може вийти на пенсію в 55 років, за умови достатнього стажу – з 30 років страхового стажу для чоловіків не менше 12 років і 6 місяців мають бути стажем, отриманим на роботах зі шкідливими умовами праці.

У той же час, до стажу, отриманого на важких та шкідливих роботах, зараховуються також роки навчання за відповідною спеціальністю.

Раніше "Апостроф" розповідав, кому з пенсіонерів і на скільки підвищать виплати з 1 жовтня.