RU  UA

Росіянам загрожує котел на Херсонщині: що зараз твориться у лавах окупантів

Просування українських військ на Херсонщині наразі набагато глибше, ніж офіційно повідомляється.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів політолог Володимир Молчанов.

За його словами, ворог чудово розуміє, що просування ЗСУ зробило перспективу перебування на всьому Інгулецькому фронті й на схід від нього настільки небезпечним, що більшість окупантів вже виїхали та продовжують тікати.

"І це стосується навіть селищ міського типу, таких як Велика Олександрівка", - розповів він.

Володимир Молчанов зазначив, що приблизно над половиною правобережного плацдарму нависла, з точки зору самих росіян, невідворотна загроза оточення.

Росіяни намагаються переправляти в авральному порядку резерви з Нової Каховки, оскільки у них там багато чого накопичено, навіть попри постійне знищення. "І звичайно, коли в такому авральному порядку формуються колони, в умовах того, що крім, власне, мостопереходу решта дороги також значною мірою проходить дамбою, де немає де маневрувати, вони там скупчуються в колони і зазнають величезних втрат просто в спробах перетнути той тимчасовий міст, який вони зуміли збудувати на руїнах постійного мосту", - пояснив під час ефіру політолог.

Також, за його словами, як і на Харківському напрямку, вони намагаються аврально застосовувати авіацію, через що несуть втрати від зенітних засобів враження.

Усі в очікуванні, що ЗСУ будуть поступово заходити населені пункти, які вже ворогом полишені та заміновані, а самі окупанти подалися геть цивільним транспортом, віджатим у місцевих жителів, намагаючись не потрапити під вогонь артилерії. Так само вони сподіваються не потрапити під вогонь "кадирівців", які ще досі стоять в центрі цього не замкнутого з одного боку "мішку", тому це все ще не котел, - поясни Володимир Молчанов.

У той же час трохи дивна ситуація, коли одна частина російського командування намагається слати з лівого берега резерви на допомогу, а російські війська на якійсь техніці намагаються тікати на лівий берег, накопичуючись в Козацькому на пристані "Нібулону" в очікуванні порому, чи барж, чи може хоч якогось транспорту, щоб переправитися самим, вже кинувши техніку. "Їх там теж постійно накривають", - розповів він.

Читайте: На Херсонщині окупанти затиснуті між ЗСУ та берегом Дніпра

Що ж стосується мосту через Дудчанську балку, то він насправді один з трьох мостів, які проходять в тому районі до Бериславу включно. Більша частина цього мосту – це дамба, яку росіяни зі своїм величезним запасом морських мін все одно навряд змогли б розмітати цю споруду вщент, тому, скоріше за все, вони знищили водопропускну споруду. "Вона неширока, десь метри три, і тому, я думаю, це буде виправити нескладно з інженерної точки зору, для того, щоб тимчасову переправу там відновити в районі саме Дудчан", - пояснив політолог.

Також він відмітив, що Херсонщина – порівняно суха зона, і принаймні для гусеничного транспорту і суднохідних автомобілів навіть розмиття доріг не представляє якоїсь кардинальної небезпеки. "Цей міст можна об’їхати, до речі", - резюмував Володимир Молчанов.

Нагадаємо, раніше "Апостроф" повідомляв, що ЗСУ взяли під вогневий контроль усю Херсонську область.