RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

30 квітня

Всі новини

Виїзд чоловіків за кордон під час війни: список осіб можуть розширити

Українським військовослужбовцям під час військового стану збираються дозволити виїзд за кордон .

Про це під час національного телемарафону розповів нардеп Сергій Рудик.

За його словами, відповідний законопроект зареєстровано у Верховній Раді.

Згідно з документом, військовим пропонується надати право виїзду за кордон з метою відвідати членів родини.

Виїзд за межі України планується за рахунок уже передбаченої у чинному законодавстві додаткової відпустки для військовослужбовців під час воєнного стану.

Читайте також: Заплатив та виїхав: чи потрібно відкривати кордони для чоловіків призовного віку

Нардеп також розповів про основні норми законопроекту:

1. Законопроект передбачає, що під час дії військового стану військовослужбовці ЗСУ, інші категорії, які протягом не менше 90 днів брали безпосередню участь у заходах щодо забезпечення оборони України, мають право використати відпустку для виїзду за кордон з метою відвідати рідних по крові чи шлюбу.

2. Положення законопроекту визначають порядок надання військовослужбовцям таких відпусток. При цьому обчислення тривалості такої відпустки провадиться без урахування часу, необхідного для проїзду до місця проведення відпустки та назад, але не більше ніж чотири доби в один кінець.

3. Передбачено, що надання військовослужбовцям відпусток здійснюється за одночасної відсутності не більше ніж 5 відсотків загальної чисельності військовослужбовців відповідного підрозділу.

Як зазначив Сергій Рудик, військовослужбовці - чи не єдина категорія громадян, яка найбільше заслуговує на право виїзду за кордон. Багато хто з них добровільно пішов у ЗСУ, місяцями перебував на нулі і під час відпустки має отримати можливість зустрітися зі своїми сім'ями, які перебувають за кордоном. "Подібні поїздки стануть для них своєрідною психологічною реабілітацією та потужним стимулом для боротьби у війні за незалежність", - пише він.

Також він висловив переконання, що військовослужбовці не потребують принизливих "грошових застав" або інших форм гарантування свого повернення в Україну. Усі і так повернуться зі значно сильнішою мотивацією боротися проти окупантів.

Крім того, як зазначив нардеп, законопроектом передбачається, що для всіх категорій військовослужбовців, які брали участь у заходах щодо забезпечення оборони України, вислуга років для призначення пенсій та стажу роботи здійснюється на пільгових умовах із розрахунку один місяць служби за три місяці роботи. Наразі така норма передбачає визначення стажу у форматі "місяць за три" тільки для військовослужбовців, які брали участь в ООС.

Нагадаємо, що українцям з інвалідністю спростили виїзд за кордон.