RU  UA

Маск відкрив скриньку Пандори: що значить скандальна заява бізнесмена

Скандальна заява американського бізнесмена Ілона Маска щодо завершення війни в Україні є доволі небезпечною. Вона може похитнути підтримку України перед виборами в США, а також неодмінно буде використана російською пропагандою.

Про це в ефірі Апостроф TV заявив політолог Олег Саакян.

"Якби він зараз готувався йти в президенти, я сказав би, що це дуже розумний політичний крок для того, щоб взяти і зайти на цю нішу, яка на сьогодні недоступна ані Байдену, ані Трампу. Таким чином, він висловив ці десь затиснуті маргинальні забаганки цієї частини населення. Одразу ж можна побачити, як він легітимізував цю дискусію. А чому би, дійсно, Україні не піти на певні поступки, аби не допустити тотальної війни, ядерної війни та всіх цих лякалок. Тим паче, все одно ж росія більша. Тому і пропозиції висуваються Маском абсолютно односторонні. Давайте Україна піде на цілу низку поступок росії, а росія за це відмовиться від агресивних дій", - додав політолог.

Маск фактично пропонує пристати на саму модель відносин, яка є нормальною в бізнесі, але є ненормальною в політиці.

"Якщо агресор пішов на порушення правил, то він має понести покарання і відмовитися від цих амбіцій. Не можна йти в нього на поводу, тому що потім будь-який інший агресор буде розуміти, що він може вдарити замахом, умовно кажучи, на 10 балів. Не вдасться йому ця гра, він вдарить на 5 і потім ці 5 конвертує в хоча б частину своїх забаганок, нічого не втративши, але здобувши. Це відкриває ящик Пандори. Тут Маск зробив нам дуже-дуже велику "бяку". Він відкрив цю дискусію, легітимізував її, себто освятив всередині американського суспільства. І це зараз битиме перед виборами по Байдену і по позиції підтримки України", - пояснив Саакян.

За словами політолога, цю заяву зараз активно розганятимуть росіяни.

"Якщо немає такої речі, яку українці не могли б перетворити на мем, срач або збір грошей, то у росіян немає такої речі, яку б вони не змогли перетравити своєю пропагандистською машиною. Вони будь-який розкол, будь-який конфлікт, який є в західному суспільстві, будуть розхитувати й розширювати до розмірів Маріанської ущелини. Будь-яку тріщинку. Тому зрозуміло, що вони будуть цим по максимуму користуватися. Звісно, сподобалася реакція соціальних мереж, ми як завжди посміялися. Хороший захисний механізм психологічний в українського суспільства. Ба більше, українці по максимуму використали принципи соціальної мережі "Твітер" для того, щоб Ілону Маску зараз довелося трохи урезонитися в цьому своєму потоці свідомості і тепер вже реагувати на свої попередні тези і пояснювати, що він мав на увазі, і чому він взагалі таку позицію зайняв", - резюмував Саакян.