RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Мобілізація та виїзд з України: кого зі студентів пропустять на кордоні

З 14 вересня вище військове керівництво України скасувало можливість перетину українського кордону студентами іноземних вузів через масові підробки документів. У той же час існує ряд винятків, а також алгоритм дій на випадок відмови.

Про це повідомляється на сайті Державної прикордонної служби України.

Як уточнили у ДПСУ, виїжджати можуть лише "отримувачі професійної вищої та вищої освіти, асистенти-стажери, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти, які на час оголошення мобілізації перебували на території України, та не змогли в установленому порядку виїхати за межі України для продовження навчання".

Читайте також: Українських студентів можуть призвати до армії: Арестович назвав причину

Адвокат АТ Legal Strategy Віолетта Монастирська розповіла, як діяти студенту у разі відмови у перетині кордону, пише "24 канал". Насамперед потрібно попросити офіційну письмову відповідь з причиною відмови у перетині кордону. Після цього можна звернутися до прикордонників зі скаргою на керівника служби.

Строк розгляду такої скарги становить до 30 днів. Крім того, заборону можна оскаржити, подавши позов до суду. Термін розгляду становить 60 днів.

"Але треба розуміти, що оскарження таких ситуацій у суді може затягтися на роки. І якщо людина справді є студентом (а не шахраєм-псевдостудентом) і їй потрібно виїхати за кордон найближчим часом, то це зазвичай не вирішить ситуацію", - констатує адвокат.

Раніше "Апостроф" розповідав, кого з українських студентів можуть мобілізувати під час війни.