RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

В Україні з'являться пенсії за заслуги перед Батьківщиною: скільки і кому платитимуть

Комітет Верховної Ради з питань соціальної політики рекомендував Верховній Раді ухвалити у першому читанні законопроект № 8032 про внесення змін до Закону України "Про пенсії за особливі заслуги перед Україною", який передбачає виплату пенсій за особливі заслуги особам, які мають статус борців за незалежність.

Проект закону опубліковано на сайті ВР.

Відповідно до законопроекту, пенсії за особливі заслуги перед Україною встановлюються громадянам України, які мають статус борців за незалежність України у XX столітті та зазнали репресій з політичних чи релігійних мотивів у формі позбавлення волі (ув'язнення) або примусового безпідставного поміщення здорової людини у психіатричну установу та реабілітовано встановленому законом порядку.

Читайте також: У 2023 році буде лише одне підвищення пенсій: на скільки зміняться виплати

Пенсію за особливі досягнення пропонується встановити у вигляді 200 відсотків прожиткового мінімуму, визначеного особам, які втратили працездатність. Автори законопроекту підрахували, що на виплату таких пенсій щороку потрібно 12 мільйонів гривень.

Згідно зі статтею 5 закону, пенсія за особливі заслуги встановлюється як надбавка до розміру звичайної пенсії особи, і становить до 40% від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Станом на 12 жовтня прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, становить трохи більше 2 тисяч гривень, а з 1 грудня його розмір зросте до 2093 гривень.

Як писав "Апостроф", зростання курсу долара вплинуло на пенсії українців: як змінилися виплати.