RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

Спеціальні пенсії понад 5 тисяч гривень на місяць: в Україні можуть запровадити новий тип виплат

В Україні хочуть запровадити спеціальні пенсії за особливі заслуги у розмірі понад 5 тисяч гривень. Їх можуть отримати особи, які мають статус борців за незалежність України.

Це прописано у законопроєкті № 8032, опублікованому на парламентському сайті.

Читайте також: Хтось отримує 8 тисяч, а хтось ледве дотягує до 2 тисяч: яка середня пенсія в Україні

Документ пропонує внести зміни у закон "Про пенсію за особливі заслуги перед Україною", поширивши його дію на громадян, які згідно із законом "Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у XX столітті" мають статус борців за незалежність України у XX столітті та відповідно до закону "Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років" зазнали репресій через політичні чи релігійні мотиви у формі ув’язнення або примусового безпідставного поміщені в психіатричні установи чи реабілітації.

Пенсію хочуть встановити у розмірі 200 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, котрі втратили працездатність.

За підрахунками, кількість таких людей обчислюється десятками, щонайбільше - кількома сотнями. Число з кожним роком скорочується.

Якщо розмір прожиткового мінімуму для осіб, котрі втратили працездатність, становить 2508 гривень, то 200% дорівнюватиме 5016 гривень.

Відтак, виконання законопроєкту вимагатиме видатків з держбюджету у сумі близько 60 тисяч гривень на одну особу на рік. Якщо для 200 осіб, то витрати становитимуть 12,38 мільйона гривень на рік.

Раніше ми писали, скільки українців отримують дуже малі пенсійні виплати - менше ніж 3 тисячі гривень на місяць.