RU  UA  EN

Середа, 22 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 травня

21 травня

Всі новини

На випадок вимкнення світла: в Україні запустять публічний автономний інтернет

Спеціалісти Мінцифри вирішують, як під час відключень електроенергії через російські ракетні атаки забезпечити громадян максимально сталим зв'язком за допомогою Tesla Powerwall і Starlink, оскільки без світла в деяких регіонах не працює ані мобільний зв'язок, ані фіксований інтернет.

Про це, як пише Forbes, розповів перший віцепрем'єр-міністр, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Мінцифри розглядає використання Tesla Powerwall та Starlink у якості "залізобетонних" засобів для публічного зв'язку за будь-якої ситуації, які мають працювати незалежно від роботи енергомережі.

Читайте також: Ілон Маск зробив важливу заяву про роботу Starlink в Україні

Міністр поки що не знає, скільки в Україні загалом буде подібних точок доступу, оскільки спочатку потрібно подивитися на роботу тестових спотів, а потім масштабувати ініціативу на країну.

Наразі з США прямує партія у 1570 терміналів, частина з яких й піде на створення публічних точок Wi-Fi. Частину терміналів також планується використати на залізниці, на об'єктах соціальної інфраструктури та забезпечити військових.

Термінали Starlink в Україну завозять централізовано, насамперед їх отримує та розподіляє Мінцифри. Згідно з інформацією засновника компанії "SpaceX" Ілона Маска, в Україну вже відправлено 25300 терміналів, з яких понад 20000 отримали у відомстві Федорова. Starlink, як зазначив міністр, використовують для енергетичного сектору, медицини, телекому, для роботи держорганів, пожежних частин, рятувальників тощо.

Нагадаємо, американська компанія SpaceX, що належить найбагатшій людині у світі, інженеру Ілону Маску, попросила Пентагон профінансувати послуги супутникових інтернет-терміналів Starlink в Україні. Але пізніше компанія вирішила продовжити безплатно забезпечувати супутниковий зв'язок в Україні.