RU  UA

Може розпочатися другий Маріуполь: експерт розповів про непросту ситуацію в Херсоні

Якщо українська сторона введе свої війська у Херсон, там може розпочатися другий Маріуполь.

Таку думку в ефірі Апостроф ТV висловив колишній співробітник КДБ СРСР та Служби зовнішньої розвідки РФ Сергій Жирнов.

Читайте також: На що чекати від росіян і на які "гарячі точки" треба звернути увагу: у США дали прогноз війни в Україні

За його словами, ситуація із Херсоном доволі непроста. Було зрозуміло, що російські окупанти не зможуть його утримати, тому що не можуть забезпечувати через перебиті мости. А угруповання у 20-40 тисяч вимагає постійного постачання продовольством, боєприпасами, вимагає ремонту та заміни техніки. Експерт вважає, що російська армія змирилася з тим, що Херсон швидше за все втратить.

"А ось далі питання – як вони його втратять? З одного боку вони вивезли населення, і це, до речі, не так погано, як може здатися. Тобто тут погано те, що вони його змусили вивезти в російську сторону, бо ми розуміємо, що там були люди, які б хотіли евакуюватися в Україну. Проблема полягає в тому, що, якщо з міста вивели населення і залишили війська, то потім ці війська будуть захищати місто, чи будуть бої за місто", - зазначає він.

Зараз українське армійське керівництво дуже обережно ставиться до цього питання. Це правильно, адже це схоже на пастку.

"Вони можуть вивести звідти війська, і коли українська сторона введе свої війська до міста Херсона, тоді розпочнеться другий Маріуполь. Артилерія може бути на 20-30 кілометрів, і тут все дуже непросто. Зараз російська сторона має план зосередити близько 70 тисяч людей на лівому березі Дніпра і, відповідно, артилерійськими ударами постійно завдавати вам втрат на правому березі", - переконаний він.

Експерт вважає, що залишення росіянами Херсона є символічним фактом, адже втратять місто, єдину регіональну столицю, яку вони зайняли з 24 лютого.

"Але це не означає, що це полегшить воєнну ситуацію. Тобто політично - це буде велика українська перемога, а у військовому плані - це не означає, що буде проста ситуація", - наголосив Сергій Жирнов.

Як повідомлялося, окупанти оголосили примусову евакуацію з Херсонської області.