RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Вже офіційно: у ЄС стартувала масштабна програма для бійців ЗСУ

Європейський союз, який планує надати Україні 18 млрд євро наступного року, офіційно оголосив про старт Військової допоміжної місії ЄС з підтримки України (EUMAM Ukraine). Вона спрямована на продовження допомоги нашій країні у протистоянні російській агресії.

Про це повідомляється на сайті Європейської Ради.

"Мета цієї місії, яка була формально започаткована 17 жовтня, розвинути військові здібності Збройних сил України, щоб надати їм можливість захистити територіальну цілісність та суверенітет України в межах її міжнародно визнаних кордонів, а також для захисту цивільного населення", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що EUMAM Ukraine має невиконавчий мандат, який не передбачає залучення військ в Україні на надання індивідуальної, колективної та спеціальної підготовки для кількості персоналу ЗСУ до 15 000 військовослужбовців. Вони навчатимуться у різних місцях на територіях різних країн Європейського Союзу.

Командуватиме місією французький віце-адмірал Ерве Бліжон (Hervé Bléjean), який очолює департамент військового планування та виконання. У рамках Європейського Фонду Світу ЄС надав 16 мільйонів євро для забезпечення діяльності EUMAM Ukraine та для подальшого розвитку можливостей ЗСУ. Ця фінансова допомога буде спрямована на фінансування обладнання, яке отримує Україна від країн-членів ЄС.

Читайте також: ЄС посилює військову допомогу Україні: що отримає Київ

Зокрема, йдеться про постачання боєприпасів, військового обладнання та платформ для розміщення летальної зброї. До цього списку також внесено транспортні засоби, засоби з ремонту та обслуговування техніки, що надається.

Ця допомога розрахована на період до 24 місяців та є доповненням до попередньої військової допомоги для України в рамках Європейського фонду миру обсягом 3,1 млрд. євро.

"Європейський Союз підтверджує підтримку незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів та її законного права захищати себе від російської агресії. ЄС твердо стоїть поряд з Україною і продовжуватиме надавати військову, економічну, соціальну та фінансову підтримку так довго це буде необхідно", - наголосили в ЄС.

Як писав "Апостроф", міністр оборони України Олексій Резніков назвав терміни, коли лави ЗСУ поповнять тисячі навчених у Британії військових.