RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

Всі новини

ЗСУ можуть отримати американські дрони Gray Eagle: чим вони кращі за "Байрактари"

США можуть передати Україні модифіковані ударні безпілотники Gray Eagle.

Про це повідомили в CNN.

Україна вже давно хоче отримати багатоцільові безпілотники Gray Eagle MQ -1C з ракетами Hellire, однак США відмовляли у проханні, оскільки ці дрони містять високотехнологічне радіо- та розвідувальне обладнання: якщо воно потрапить у ході бойових дій у РФ, то становитиме загрозу безпеці США.

Читайте також: ЗСУ отримають багато "смачного": що входить до нового пакета допомоги від США

Зараз же у Штатах думають над способами вилучити найбільш чутливі технології, щоб передати на потреби ЗСУ Gray Eagle без додаткових ризиків.

"Існують конкретні і дуже технічні налаштування і обмеження, які можуть бути проведені з ними (Gray Eagle), що може зробити це (передачу Україні) можливим у найближчій перспективі. Але ці речі потребують часу, і вони досить складними", - пояснив співрозмовник CNN.

Безпілотники Gray Eagle MQ -1C можуть стати найпотужнішими БПлА в арсеналі ЗСУ: один дрон здатен нести 4 ракети Hellire й летіти на висоті понад 8 кілометрів протягом 30 годин, розвиваючи максимальну швидкість до 309 км/год.

Цей дрон має потужні розвідувальні можливості завдяки оптичній прицільній станції з тепловізійним та лазерним каналами, радару з синтезованою апертурою, яка дозволяє шукати наземні цілі навіть у хмарну погоду.

Крім того, Gray Eagle використовує супутниковий канал передачі даних, тому військові можуть отримати зображення чи інші розвіддані на будь-якій відстані.

Однак найбільша перевага безпілотника - здатність нести повноцінні авіаційні засоби ураження - протитанкові ракети AGM-114 Hellfire, а також високоточні бомби GBU-44/B Viper Strike.

Тому варто визнати, що MQ-1C Gray Eagle має низку переваг над турецьким Bayraktar TB2, зокрема, через різний клас цих дронів.

Раніше "Апостроф" повідомляв про новий український розвідувальний безпілотник "Шарк".