RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Скандал через "руський мір" у Лаврі: головний фігурант готується втекти з України

Священнослужитель Києво-Печерської лаври, на літургії якого звучала пісня із прославленням Росії, готується втекти за кордон. Це сталося після того, як інцидент набув розголосу та переріс у відкриття кримінального провадження.

Про це повідомляє портал "Духовний фронт України" з посиланням на джерела в Українській православній церкві.

Читайте також: У СБУ відреагували на пісню у Лаврі на славу Росії: деталі

Зазначається, що потенційний ключовий фігурант справи архімандрит Захарія, якого відсторонили від богослужінь, має намір виїхати до Німеччини у четвер, 17 листопада. Так, громадянин України Войтенок Анатолій Федосович намагається ухилитися від відповідальності.

Як зауважують джерела, за допомогою в здійсненні такого наміру він особисто звернувся до проросійського колишнього народного депутата Вадима Новинського, який вважається "смотрящим" за Московською церквою в Україні.

Нардеп запропонував Захарію прихисток у Німеччині.

"Останній планує туди вирушити вже 17 листопада. Дивує лише одне: чому не до "матушкі-Росії"?", - йдеться у публікації.

12 листопада у соцмережах з'явилося відео, де парафіяни співали пісню про прославлення Росії "Дзвін пливе, пливе над Росією, прокидається матінка-Русь".

Попри те, що намісник Лаври Павло (Лебідь) заявив про відсторонення Захарія від богослужінь і запевнив у неправдивості інформації про те, що в Лаврі моляться за Росію, і що виконання пісні нібито було ініціативою мирян, Служба безпеки України повідомила, що за фактом співів буде проведе розслідування.

Очевидно, що головним фігурантом кримінального провадження може стати архімандрит Захарія та саме керівництво Києво-Печерської лаври.

Також ми писали про те, що в Лаврі й семінаристи відзначилися, проігнорувавши вітання "Слава Україні!".