RU  UA

Велике перекидання: куди росіяни звозять солдатів і техніку

Після поразки в Херсоні окупанти перекинули живу силу та військову техніку на Маріуполь, який став ключовим логістичним хабом росіян. Місто готують до оборони, при цьому гуманітарна ситуація там жахлива, а мешканцям складно евакуюватись через перешкоди рашистів.

Про це в етері Апостроф TV розповів радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

Читайте також: Мешканці Маріуполя мають право на компенсацію: кого торкнеться

"Ми бачимо, що військові, які знаходились на Херсонському напрямку, на сьогоднішній день концентруються в Маріуполі і в Маріупольському районі. Це стосується живої сили та військової техніки. Зараз триває велике перекидання військ. Маріуполь та навколишню територію готують до оборони. Вони роблять укріплення, риють окопи по всьому кордону між Запорізькою та Донецькою областями. Найбільша їх концентрація в Маріупольскому районі. Маріуполь вони використовують для облаштування військових баз, зокрема на територіях старих заводів. Їх будуть використовувати як ремонтні бази, як бази для зберігання техніки", - проінформував радник.

Андрющенко зазначив, що в Маріуполі з'явилося дуже багато кадирівців, це може бути пов'язано з розподілом влади та встановленням контролю Кадирова у Донецькій області.

"Фактично, на сьогоднішній день Маріуполь є ключовою логістичною точкою росіян. Мабуть, найбільша та найважливіша, яка є. Це - точка на сухопутному коридорі у Крим, тому ми бачимо їх військове та цивільне пересування вантажів. До того ж, у Маріуполі є порт, який вони намагаються запустити. Маріуполь набрав геть іншого значення, ніж на початку війни", - розповів радник.

Андрющенко наголосив, що Маріуполь є найголовнішим хабом для військової техніки та живої сили окупантів.

"Крім цього, стрімко погіршується гуманітарна ситуація. Найбільше, 20% мешканців мають доступ до теплопостачання, і це критична межа, яку вони не перетнуть. Мова йде про багатоповерхівки, але ще є приватний сектор, де немає газопостачання. Тобто люди дійсно замерзають. Ми бачимо деградацію інфраструктури, зокрема електрики. Тому що люди намагаються обігрітися хоча б електрообігрівачами, і це викликає відповідні наслідки. Зрозуміло, що горять трансформатори та проводка, тому вимикається електрика. Для тих людей, що хочуть виїхати, єдиний доступний напрям – це Росія, а звідти до нормальних країн. Деякі наші громадяни користуються цим шляхом, але він займає багато часу. Дуже багато перепон роблять окупанти, зокрема для чоловіків майже неможливий виїзд в будь-який бік. Їх замикають в місті та кажуть про майбутню мобілізацію. Для жінок та дітей виїзд можливий, але знов таки великі черги на блокпостах, де час очікування може доходити до доби. Тому виїхати наче можна, але дуже складно", - розповів радник.

Раніше ми писали, що у Києві відбулася акція на честь захисників "Азовсталі".