RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Помер Герой України Юрій Шухевич

У ніч на 22 листопада на 90-му році життя помер син командувача ОУН-УПА Романа Шухевича, громадський діяч, народний депутат України VIII скликання Юрій Шухевич.

Про це повідомило львівське видання NTA з посиланням на дружину Шухевича Наталю.

Останні дні життя Шухевич провів у Німеччині, де проходив лікування.

Шухевич народився 28 березня 1933 року у селі Оглядів (зараз Червоноградський район Львівської області). Був активним дисидентом, членом Української Гельсінської групи, провів 28 років у в'язницях та таборах СРСР (1948–1956, 1956–1968, 1972–1988 рр.) як політичний ув'язнений. 1990 року організував УНА-УНСО і до 1994 року очолював організацію.

У серпні 2006 року президент України Віктор Ющенко надав Юрію Шухевичу звання Героя України.

Читайте також: Помер відомий екс-депутат Ради

Зазначимо, За кілька днів до початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Юрій Шухевич в ефірі проекту "Говорить Великий Львів" спрогнозував, що ця війна стане початком розвалу РФ.

"Путіну байдужі люди, самі росіяни, йому важлива його ідея фікс – відновлення СРСР. А ще йому нетерпима сама думка про самостійну Україну, про її ймовірний вступ у НАТО. Але ця війна таки приведе до розпаду самої Російської Федерації. Адже одна справа – запускати війська у невеликі Чечню, Грузію, інша – в багатомільйонну Україні, де ситуація для російських військ складеться сутужно", - казав він.

Як повідомляв "Апостроф", у жовтні 2022 року помер ректор Київського університету імені Бориса Грінченка Віктор Огнев'юк.