RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

НБУ випустив пам'ятну медаль на честь оборони Маріуполя: відео

Національний банк України 27 листопада випустив пам’ятну медаль "Місто героїв – Маріуполь", щоб таким чином вшанувати героїв, захисників та жителів Маріуполя, які мають право на компенсацію за зруйноване житло.

Про це повідомляє НБУ на своєму офіційному каналі у Telegram.

Читайте також: У Києві відбулася акція на честь захисників "Азовсталі", фото

Тираж медалі - 100 тисяч штук, у тому числі до 50 тисяч штук у 2022 році.

За задумом авторки дизайну медалі з нейзильберу - київської художниці Марини Куц, на реверсі зображено відданого Україні воїна, а навколо нього розташовані стилізовані уламки, зброя, а також перехрестя прицілу.

На аверсі відзнаки зобразили фасад трагічно відомого маріупольського драмтеатру під прицілом зі стилізованими конструкціями "Азовсталі", на які летять бомби. Ця композиція стала символом міста-героя.

Також літеру "і" у назві міста замінили на свічку на знак пам’яті за загиблими, а літера "о" - карта Маріуполя, яка створена з дитячого та дорослого профілів, як символ примусової депортації.

Крім того, можна побачити на тлі стилізованих хвиль якір, який є одним з геральдичних елементів, що міститься на гербі Маріуполя. Це стало символом надії на звільнення та відродження українського міста.

Раніше ми писали, Україна повернула з полону ще 12 бійців, серед яких є воїни, що захищали зокрема Маріуполь, ЧАЕС та острів Зміїний.