RU  UA

Звільнення Херсонщини – питання часу: що зараз відбувається у регіоні

Правобережна Херсонщина знаходиться під постійними обстрілами окупантів, які б'ють по критичній інфраструктурі міста та області. Багато людей виїжджають з Херсону через безпекову ситуацію, водночас комунальні служби роблять усе, аби забезпечити містян світлом, водою та опаленням.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів перший заступник голови Херсонської облради Юрій Соболевський.

"Поновлюється критична інфраструктура, вже близько 20% абонентів підключені до електромережі. Також працюємо щодо запуску насосної станції, щоб відновити водопостачання і в деяких будинках вода вже є. Сподіваюся, що найближчим часом вже буде і опалення. Також по місту працюють "Пункти незламності" і ми працюємо над тим, щоб їх було якомога більше", – повідомляє чиновник.

За його словами, ворог продовжує обстріли критичної інфраструктури, але енергетикам вдається лагодити пошкодження. Також багато критичних об'єктів заміновані та зараз перевіряються вибухотехніками, що затримує їх відновлення.

"На це все потрібен час, але наші енергетики перемагають у цій війні і кількість підключених абонентів збільшується з кожною годиною. Також багато замінованих адміністративних будівель, де розташовувалися окупанти, освітні заклади та казарми. Ми ретельно перевіряємо ці будівлі, адже там можуть бути "сюрпризи".

Через складну безпекову ситуацію в Херсоні з міста виїжджають люди, розповідає Соболевський. Водночас ЗСУ роблять усе, щоб звільнити лівобережжя Херсонщини та убезпечити територію від чергових терористичних атак росіян.

"Велика кількість людей виїхала і продовжує виїжджати, тому що безпекова ситуація у нас дуже складна. Щодо відсутності навіть базових комунальних послуг, то більшість людей не сильно звертали на це увагу, тому що і це можна витерпіти, аби не окупація "руського міра". Але обстріли у нас постійно відбуваються, обстрілюють не лише Херсон, а й інші населені пункти", – каже чиновник.

"ЗСУ насипають оркам на лівобережжі Херсонщини дуже круто. Лише питання часу, коли ми їх виб'ємо з лівого берега і вся Херсонщина буде вільна. ЗСУ продовжує тактику деокупації і вона успішна. Українські тримають під вогневим контролем всі їхні основні пункти та знищують їх бойовий потенціал. І це закінчиться тим, що їм доведеться тікати з лівого берега так само, як вони тікали з правого", – додає Соболевський.

Як раніше повідомляв "Апостроф", у звільненому від російських окупантів Херсоні продовжують знаходити катівні, які влаштували росіяни, де вони знущалися над місцевими жителями та вбивали їх – наразі знайдено дев'ять таких об'єктів.