RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Виплати українцям під час війни: де та яку допомогу можна зараз отримати

Кількість внутрішньо переміщених осіб внаслідок повномасштабного вторгнення Росії в Україну вже сягає більше 4,5 мільйона громадян й понад 4,7 мільйона людей зареєстровані в Європі як біженці.

"Апостроф" дізнався, яку допомогу ВПО отримують від різних міжнародних організацій та української влади.

Українські підприємці та наймані працівники з територій, де тривають бойові дії, могли отримати 6 500 грн від держави. Наразі приймання заявок на цю допомогу припинили, але отримали її ще не всі, оскільки через велику кількість охочих усі дані досі опрацьовуються.

Читайте також: В Україні дітям-переселенцям роздають зимовий одяг: хто може отримати

Натомість підприємці зможуть отримувати по 6 500 грн за кожного найнятого на роботу переселенця, подавши заявку через сервіс Дія.

Щоб отримувати щомісячну державну допомогу на проживання ВПО, тобто 2 тис. грн дорослому та 3 тис. грн дітям та людям з інвалідністю, необхідно надіслати відповідну заявку. Варто зауважити, що ці виплати надходять лише мешканцям певних громад.

Одноразову допомогу можуть отримати особи, які евакуюються з районів, де тривають активні бойові дії. По допомогу необхідно звернутися впродовж одного дня після прибуття. Ці виплати здійснює Укрзалізниця прямо на вокзалі.

Компенсацію 450 грн за комунальні послуги можуть отримати громадяни, які прихистили у себе вимушених переселенців.

Також біженці можуть отримати 2 500 грн від Місії Міжнародного Комітету Червоного Хреста, яку вона надає спільно з Товариством Червоного Хреста України.

Червоний Хрест на підставі відомостей із Єдиної інформаційної бази внутрішньо переміщених осіб Мінсоцполітики самотужки визначатиме, кому надавати допомогу.

Багатодітні сім’ї можуть отримати від ЮНІСЕФ 2 200 грн раз на місяць, але не більше як на п’ятьох осіб.

Грошова допомога від ООН запроваджена у Вінницькій, Дніпропетровській, Закарпатській, Івано-Франківській, Львівській, Полтавській, Тернопільській, Хмельницькій та Чернівецькій, які наразі приймають велику кількість переміщених осіб. УВКБ ООН ВПО надає по 2 220 грн на кожного члена родини протягом трьох місяців на вирішення основних потреб.

Грошова допомога від Всесвітньої продовольчої програми ООН здійснюється без подання окремого звернення й здійснюється на підставі відомостей, що містяться в Єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб. Її розмір складає 2 220 грн на кожного члена домогосподарства на місяць, але не більш як для трьох осіб.

Програма багатоцільової грошової допомоги МОМ є додатковою до будь-якої державної допомоги й також становить становить 2 220 грн на місяць та надається протягом трьох місяців.

Фінансова допомога ВПО від Норвезької ради у справах біженців надається усім ВПО, які не реєструвалися та не отримували грошову допомогу від ООН чи будь-яких інших іноземних організацій. ВПО також отримують ті ж 2 200 грн на кожного члена родини протягом трьох місяців.

Нагадаємо, раніше ми писали, що деякі переселенці зможуть повторно отримати по 6600 гривень.