RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

У разі відмови від виходу на пенсію на українців чекатиме приємний "сюрприз" з виплатами в майбутньому

Українське законодавство містить норми, які заохочують громадян до більш пізнього виходу на пенсію. При призначенні пенсії з відстрочкою основний розмір виплат збільшується.

Про це нагадав Пенсійний фонд України.

Тому, хто після досягнення пенсійного віку вирішив працювати та отримувати пенсію пізніше, пенсія за віком призначається з урахуванням набутого страхового стажу на день звернення за призначенням пенсії.

При призначенні пенсії з відстрочкою основний розмір пенсії збільшується:

  • на 0,5% – за кожен повний місяць страхового стажу, починаючи з місяця, наступного за місяцем досягнення пенсійного віку, в разі відстрочення виходу на пенсію на термін до 60 місяців;
  • на 0,75% – за кожен повний місяць страхового стажу, починаючи з місяця, наступного за місяцем досягнення пенсійного віку, в разі відстрочення виходу на пенсію на термін понад 60 місяців.

Читайте також: Підвищення пенсій та соцвиплати інвалідам: хто отримає надбавки у грудні

Якщо людина відстрочить свій вихід на пенсію на період менший, ніж 60 місяців, то за кожен рік такого відтермінування вона отримає надбавку до пенсії у розмірі 6% (0,5 х 12), за два роки пізнішого виходу на пенсію — 12% (0,5 х 24) тощо. А от відстрочка на шість років збільшить основний розмір пенсії на 54% (72 х 0,75).

Важливо знати, що для збільшення пенсії враховуються лише повні місяці роботи. Пенсія за віком з відстрочкою призначається за зверненням пенсіонера з дня, що настає за останнім днем місяця, в якому набуто повний місяць страхового стажу.

Раніше "Апостроф" розповідав, як зростуть пенсії з 1 грудня, а також про новий механізм субсидій та "заморожені" тарифи.