RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Ворог зосередив сили на двох напрямках: зведення Генштабу на ранок 1 грудня

281 доба повномасштабної російсько-української війни: Збройні Сили України тримають оборону в Донецькій області й на сході Луганщини, а також проводять контрнаступальні операції на Сватівському та Лиманському напрямках.

Про це йдеться у зведенні Генштаба ЗСУ станом на ранок 1 грудня.

Тільки впродовж минулої доби Сили оборони відбили атаки російських окупантів у районах населених пунктів: Новоселівське, Стельмахівка й Білогорівка Луганської області та Білогорівка, Яковлівка, Бахмут, Курдюмівка, Красногорівка, Кам’янка, Водяне, Первомайське і Мар’їнка на Донеччині.

Читайте також: Звільнення Півдня та оборона Донбасу: актуальна карта боїв на 1 грудня

Водночас ворог здійснює інженерне обладнання лінії, щоб недопустити просування ЗСУ на Сватівському та Лиманському напрямках. Інші ворожі підрозділи ж продовжують обстріли: за добу росіяни завдали 2 ракетні удари по цивільних об’єктах в населеному пункті Комишуваха Запорізької області, здійснили 41 авіаційний удар та 28 обстрілів з РСЗВ по позиціях українських військ і населених пунктах, зокрема і Херсону.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без змін, немає ознак формування наступальних угруповань ворога. На полігонах Білорусі триває підготовка окремих підрозділів росіян.

На Сіверському напрямку загарбники здійснили артилерійські обстріли населених пунктів Середина Буда, Бачівськ, Білопілля, Будки та Краснопілля Сумської області.

На Слобожанському напрямку окупаційне військо продовжує утримувати свої війська в прикордонних районах Бєлгородської області. Обстріли з російської артилерії зафіксовано в районах населених пунктів Ветеринарне, Козача Лопань, Висока Яруга, Стрілеча, Красне, Стариця, Огірцеве, Бударки, Чугунівка, Дворічна та Западне Харківської області.

На Куп’янському та Лиманському напрямках ворог обороняється й обстрілює мирних українців, зокрема вогневий вплив ворога зазнали райони населених пунктів Куп’янськ, Кислівка, Котлярівка, Табаївка, Крохмальне Берестове, Дружелюбівка Харківської області та Новоселівське, Стельмахівка, Макіївка і Білогорівка на Луганщині.

На Бахмутському напрямку російські окупанти зосереджують основні зусилля на веденні наступальних дій. Обстрілів з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії зазнали обʼєкти в районах населених пунктів Верхньокам’янське, Спірне, Виїмка, Білогорівка, Яковлівка, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Часів Яр, Опитне, Кліщіївка, Північне, Залізне та Нью-Йорк.

На Авдіївському напрямку ворог намагається покращити тактичне положення. Обстріли велися з танків та артилерії різних типів по районах населених пунктів Авдіївка, Водяне, Первомайське, Невельске, Красногорівка, Мар’їнка та Новомихайлівка Донецької області.

На Новопавлівському напрямку ворог обороняється, веде обстріли з усього спектру артилерії по районах Вугледара, Богоявленки, Пречистівки, та Великої Новосілки на Донеччині.

На Запорізькому напрямку окупаційне військо РФ в обороні. Здійснило артилерійські обстріли по районах населених пунктів Загірне, Оріхів, Новоандріївка, Малі Щербаки і Плавні Запорізької області та Нікополь на Дніпропетровщині.

На Херсонському напрямку ворог обороняє раніше зайняті рубежі. Артилерійських та танкових обстрілів зазнали райони населених пунктів, що розташовані на правому березі річки Дніпро в Херсонській області, зокрема Херсон і його передмістя.

"Спостерігається зменшення кількості російських військових та військової техніки у населеному пункті Олешки. З окремих населених пунктів Херсонської області війська противника виведено та роззосереджено у лісосмугах вздовж ділянки автошляху Олешки – Гола Пристань. Основа частина військ - це мобілізовані особи", - додали в Генштабі.

Російське окупаційно-терористичне військо продовжує використовувати цивільні об’єкти на тимчасово захоплених територіях, наприклад, у школі на Запоріжжі воно облаштувало польовий шпиталь.

Тим часом, протягом 28-29 листопада було зафіксовано евакуацію поранених окупантів колоною вантажівок та автобусів, що рухалася у бік Мелітополя.

"Авіація Сил оборони протягом минулої доби завдала 17 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки ворога, а також 4 удари по позиціях його зенітно-ракетних комплексів. Водночас українські підрозділи збили БпЛА (ймовірно типу "Орлан-10"). Інформація уточнюється. Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони за минулу добу уразили 7 районів зосередження особового складу та ОВТ, склад пально-мастильних матеріалів, а також 5 інших важливих об’єктів противника", - резюмували в Генштабі.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що Росія на початок 2023 року планує нову хвилю мобілізації.