RU  UA

Росіяни готують провокацію на ЗАЕС: експерт пояснив, що задумали окупанти

Російські війська завезли на Запорізьку атомну електростанцію РСЗВ "Град" для того, щоб обстріляти звідти позиції українських військових на правому березі річки Дніпро та спровокувати вогонь у відповідь. Таким чином вони хочуть довести МАГАТЕ, що росія має залишатися гарантом безпекової зони навколо ЗАЕС.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів експерт з міжнародної безпеки Тарас Жовтенко.

"Насправді те, що відбувається зараз на території ЗАЕС, теж може свідчити про підготовку російських військ до відходу. Але це така собі політико-пропагандистська фаза. Очевидно, що це провокаційне розміщення росіянами РСЗВ на території атомної електростанції може свідчити про те, що вони хочуть створити штучну провокацію з обстрілами протилежного берега річки Дніпро, щоб спровокувати ЗСУ на вогонь у відповідь", – вважає експерт.

За словами Жовтенка, показавши, що це українці обстрілюють ЗАЕС, росіяни розраховують під час перемовин з МАГАТЕ підняти ставки щодо створення безпекової зони навколо атомної станції та спробувати виторгувати для себе, у разі їхнього відходу, якісь інші преференції, стосовно забезпечення безпеки, як вони вважають, своєї атомної станції.

"Тому в контексті того, що росіяни натякають на готовність до діалогу з МАГАТЕ з приводу створення безпекової зони, то в їх інтересах створити там напругу, щоб мати додаткові аргументи для того, що росія теж має бути гарантом цієї зони безпеки. От Кремлем зараз створюється така ситуація, щоб забезпечити ілюзію важливості перебування російських військ поблизу, або й на території ЗАЕС", – сказав експерт.

Як повідомляв "Апостроф", російські окупанти можуть втекти із території Запорізької атомної електростанції, тому що, по-перше, росіянам витратно залишатися на ЗАЕС, а по-друге, вони не мають наміру відповідати за знеструмлення станції.