RU  UA

Путін кинув людей у Маріуполі помирати: як окупанти влаштували у місті "холодомор"

В Маріуполі окупанти влаштували справжній "холодомор", залишивши містян без світла та опалення у зимові морози. На прохання про допомогу росіяни не реагують та просто залишають людей помирати.

Про це в ефірі Апостроф TV повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

"В Маріуполі залишається близько 120-130 тисяч людей і лише 20-25% з них забезпечені теплопостачанням. Найбільше потерпають від складної ситуації літні люди, яких нараховується близько 60-70 тисяч осіб", – розповідає він.

Андрющенко пояснює, що ситуація ускладняється штормовими вітрами з Азовського моря, через що навіть при плюсовій температурі у місті дуже холодно.

"Йде постійний штормовий вітер, який вихолоджує все на світі. Навіть якщо на вулиці буде +10, це буде відчуватися як -5. При такому вітри плівки, якою заклеюють розбиті вікна, вистачає на добу. У кого є світло, не можуть користуватися обігрівачами, тому що проводка не витримує та горить. Нещодавно згорів великий трансформатор на частині лівобережного району, там люди взагалі залишилися без світла, а тепла там і не було", – пояснює радник мера Маріуполя.

До холоду в місті ще й додається спалах респіраторних захворювань та поява нового небезпечного штаму грипу. Рівень смертності в Маріуполі зараз у сім разів вище за довоєнний, людей просто кинули вмирати, повідомляє Андрющенко.

"На позаминулому тижні рівень смертності перетнув межу в 250 людей на тиждень. На початку листопада помирало 150 людей на тиждень. На сьогоднішній рівень смертності вже у сім разів вище, ніж довоєнний, і він продовжує зростати. Вже не секрет, що через такий "холодомор" у Маріуполі великий стрибок респіраторних захворювань, також з'явився якийсь невідомий штам грипу, він дуже важкий. Лікарні переповнені, швидкі просто не виїжджають на виклики, якщо питання лише у високій температурі. Тобто людей кинули помирати", – заявляє він.

За його словами, зараз збільшилася кількість людей, які виїжджають єдиним можливим шляхом – через кордон з росією. Андрющенко пояснює, що влаштовуючи "холодомор", рф має за мету замінити українське населення в Маріуполі громадянами росії.

Як повідомляв "Апостроф", російські окупанти намагаються приховати сліди своїх воєнних злочинів у Маріуполі, руйнуючи дощенту багатоповерхівки, по яким вони навесні вели вогонь з усіх видів озброєння.