RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

Всі новини

Навіщо Росія хоче остаточно втягнути Білорусь у війну проти України: названо головну мету Путіна

Російські офіційні особи постійно проводять інформаційні операції, які передбачають, що білоруські сухопутні війська можуть приєднатися до російського вторгнення в Україну. Цим інформаційним операціям інколи підіграє і самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Малоймовірно, що Білорусь вторгнеться в Україну в найближчому майбутньому, яким би не був хід цих інформаційних операцій. Крім того, все, що могло б дати вторгнення білорусів в Україну, - тимчасове відволікання сухопутних військ ЗСУ від інших частин театру військових дій.

Крім того, Білорусь скорочує свої запаси артилерійських боєприпасів, передаючи їх російським військовим. Білоруські офіційні особи, напевно, намагаються приховати кількість військової техніки, яку вони відправляють до Росії для підтримки її вторгнення в Україну.

Також військові Білорусі мають відносно обмежені можливості для навчання існуючого та нового персоналу. До їх складу входить лише шість маневрених бригад (приблизно з 45 тисяч осіб особового складу), розділених на два командні штаби.

Деградація російських збройних сил через руйнівні втрати в Україні також завадить розгортанню білоруських механізованих сил для бойових дій. Водночас, підтримка Лукашенка війни Росії проти України викликає тертя у білоруських збройних силах.

Військові РБ знають про значні втрати, завдані російським військам в Україні, і не хочуть, щоб їх спіткала та сама доля. Деякі з них чинили опір ідеї вступу у війну в Україні.

Своєю чергою, Лукашенко продовжує ставити інформаційні умови, щоб протистояти тиску Росії щодо вступу у війну в Україні, заявляючи, що НАТО готується напасти на Білорусь.

На думку аналітиків, Білорусь уже навряд чи вторгнеться в Україну через внутрішню динаміку всередині країни. Якщо ж це все ж таки відбудеться, то в гіршому випадку тільки змусить Україну тимчасово відволікти сили та техніку з нинішніх ліній фронту.

Водночас, Білорусь продовжуватиме допомагати Росії вести війну в Україні, навіть незважаючи на те, що Лукашенко навряд чи надішле свою армію для участі в бойових діях.

Читайте також: Надії на "м'ясо": як Путін стискає зашморг навколо ший білорусів

Ключові висновки аналітиків ISW:

  • Міністерство оборони Росії спростувало 11 грудня чутки про те, що генерал Валерій Герасимов подав у відставку або був звільнений з посади начальника Генштабу.
  • Українські та російські джерела повідомляють, що бої продовжуються на лінії Сватово-Кременна та в районі Лиману через погані погодні умови.
  • Російський воєнкор стверджував, що російські сили перекинули понад 200 одиниць техніки з херсонського спрямування на куп'янське спрямування, а кадри з геолокацією показують, що російські танки Т-90 у Луганській області прямують на захід. Український чиновник заявив, що більше угруповання російських військ наразі не становить загрози.
  • Російські сили домоглися незначних територіальних успіхів навколо Бахмута, оскільки російські та українські джерела повідомляли про бойові дії, що тривають у цьому районі.
  • Представник Східної групи ЗСУ заявив, що російські війська змінили тактику з використання батальйонних тактичних груп (БТГ) на дрібніші штурмові групи для наступальних дій.
  • Російські та українські джерела стверджували, що українські сили завдали ударів по Скадовську, Голій Пристані, Олешкам та Новій Каховці Херсонської області вздовж основних російських логістичних ліній.
  • Російські та українські джерела повідомили, що українські сили завдали удару по російській військовій базі у Мелітополі Запорізької області.
  • Одне з джерел стверджувало, що внаслідок удару загинуло до 200 російських військовослужбовців.
  • Українські офіційні особи повідомили, що російська окупаційна влада посилила заходи примусової мобілізації на окупованій Україні.
  • Російські блогери стверджували, що російські війська стикаються з нестачею крові для поранених військовослужбовців та проводять акції донорів в окупованому Криму.
  • Група українських партизанів взяла на себе відповідальність за підпал російської казарми у Криму.
  • Українські та російські офіційні особи повідомили, що російська влада продовжує фільтрацію та репресії правоохоронних органів на окупованій Україні.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в мережі з'явився документ, який свідчить, що Олександр Лукашенко в минулому був завербованим агентом КДБ на прізвисько "Валет".