RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

19 травня

Всі новини

День пам'яті святої великомучениці Варвари: історія свята та його традиції

17 грудня християни східного обряду відзначають День святої великомучениці Варвари Іліопольської. Вона загинула мученицькою смертю та вважається покровителькою жінок.

"Апостроф" розповідає про історію та традиції свята.

Історія

Варвара була дочкою багатого язичника Діоскора, яка рано втратила матір. Батько з донькою мешкали у місті Іліополі Фінікійському за часів царювання Максиміана Галерія у III столітті. Подорослішавши, Варвара прийняла християнську віру, що не сприйняв її батько. Чоловік намагався відмовити доньку, а коли зрозумів, що це марно - навіть вбити, але дівчина втекла.

Її шукали та виявили у гірській печері, жорстоко катували та кинули до в'язниці. Вночі Варварі явився Христос, який зцілив її рани. Її почали катувати ще сильніше - одна зі спостерігачок, Іуліанія, заступилася за Варвару. Її теж схопили та почали катувати. Обох великомучениць засудили до смерті.

Діоскор особисто вбив свою доньку мечем, після чого загинув від удару блискавки. Перед смертю Варвара попросила у Господа, щоб ті, хто звертатиметься до неї, були позбавлені смерті без покаяння і бід.

Читайте також: Різдво Христове: що можна і категорично не можна робити на свято

Традиції

У Варварин день освячували воду і служили панахиду за померлими. У церкві люди молилися за здоров’я і благополуччя та захист від смерті без покаяння. Прокидатися цього дня треба було якомога раніше - хто проспить на Варвару, буде сонливим весь рік.

В Україні день Варвари вважається святом жінок. У давнину 17 грудня дівчата готували вареники з маком або сиром і пригощали хлопців. Серед них були "пірхуни" — вареники, начинені борошном. Також практикувалися ворожіння на долю: у воду ставили гілочки вишні — якщо до Різдва вони зацвітуть, то дівчина скоро вийде заміж. Якщо ж ні, залишиться самотньою.

Раніше "Апостроф" публікував церковний календар на грудень 2022 року.