RU  UA  EN

Середа, 22 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 травня

21 травня

Всі новини

Автоматичні пільги зупинять з 1 січня: як продовжити нарахування

В Україні з початку 2023 року припинять автоматично продовжувати всі види державної допомоги. Для перерахунку виплат потрібно буде звертатися до управління соцзахисту.

Про це повідомили на UAportal.

Водночас існує виняток: мешканці окупованих територій або тих населених пунктів, де ведуться бойові дії (або вони перебувають в оточенні чи блокуванні), не втратять права на автоматичне нарахування будь-якого виду державної допомоги й пільг.

Читайте також: Українці можуть поновити документи про інвалідність: що потрібно знати

Відповідно до змін у постанові Кабміну №1320 з 1 січня припиняється виплата наступних видів допомоги від держави в автоматичному режимі:

  • державна соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям;
  • допомога на дітей одиноким матерям;
  • допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування;допомога на хворих дітей, яким не встановлено інвалідність;
  • щомісячна грошова допомога особі, яка проживає разом з особою з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу;
  • тимчасова державна допомога дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів;
  • тимчасова державна соціальна допомога непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату;державна соціальна допомога особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю;
  • державна соціальна допомога особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю.

Відтак для продовження виплат потрібно звернутися із заявою до управління соцзахисту населення, а також мати при собі паспорт, ІПН, свідоцтва про народження дітей, трудову книжку тощо.

Варто наголосити, що органи соцзахисту зобов'язані оповістити одержувачів допомоги про припинення виплат та пільг, надіславши відповідне повідомлення та роз'яснивши необхідність звернення з 1 січня 2023 року для продовження виплат та\або пільг.

Якщо людина самостійно звертається за перерахунком, то уповноважений орган визначає право на отримання нею допомоги й здійснює перерахунок.

Раніше "Апостроф" повідомляв, як виплачуватимуть пільги на комуналку у 2023 році.